Životinje i njihove navike spavanja

22/12/2017 15:51

Životinje i njihove navike spavanja

Ljudi su veoma predvidljivi kada je spavanje u pitanju- većina nas legne uveče i ustane ujutro. Međutim, kada su u pitanju životinje, njihove navike spavanja su potpuno drugačije i veoma zanimljive. U nastavku otkrijte neke od njih.

Albatros

Kao morska ptica, albatros provodi većinu vremena leteći i tražeći hranu, a ne postoji baš uvijek pogodno mjesto da negdje stane i odmori. Mnogi vjeruju da su ove ptice u stanju da spavaju leteći, držeći budnim onoliko mozga koliko je potrebno da bi ostali u vazduhu. Ipak, neki naučnici kažu da ove ptice ne spavaju dok lete, već da su samo sposobne da duži vremenski period ne spavaju uopšte.

Ajkule

Mnoge vrste ajkula konstantno plivaju, jer bi, u suprotnom, zbog nedostatka kiseonika, koji im kroz škrge prolazi dok se kreću, umrle. Ovo znači da one spavaju plivajući. Kod kostelja je dokazano da ovom aktivnošću upravlja kičma, a ne mozak, te ova riba zaista spava dok se kreće kroz vodu.

Delfini

Slično ajkulama, delfini zapravo ne spavaju čvrstim snom, a jedno oko im je uvijek otvoreno, te je jedna strana mozga uspavana, dok je druga budna. S druge strane, studija koja je istraživala ove vodene sisare u San Dijegu, otkrila je da delfini mogu da funkcionišu bez sna i do 15 dana.

Vidre

Budući da su u riziku od predatora kada su na kopnu, vidre radije spavaju u vodu. Da bi spriječile da otplutaju jedna od druge, one se drže šapama ili pak repovima za svog partnera.

Gvinejski pavijan

Ovaj majmun mora stalno da bude na oprezu zbog predatora. Zato, babuni spavaju na vrhu krošnji drveta, stojeći na petama.

Mjerkati

Ove životinjice žive u čoporu, pa tako i spavaju. Naime, mjerkati se skupljaju na gomile, a glavna ženka zatrpana je tijelima ostalih iz čopora. Ovo vjerovatno rade i suled hladne klime koja pogađa pustinje tokom noći. S druge strane, izviđači spavaju napolju i imaju lakši san, kako bi na vrijeme ostale uopzorili na opasnost.

Puh orašar

Ovaj glodar takođe je na stalnom operzu od predatora, pa tako spavaju zakačeni na tanke grane, koje reaguju i na najmanji pokret.

Slijepi miševi

Opšte je poznato da slijepi miševi spavaju viseći naglavačke. To samo znači da se ne bore sa ostalim životinjama oko mjesta za spavanje, a potrebno im je mnogo manje energije da vise i tako spavaju, nego u bilo kom drugom položaju.

Hobotnice i şipe

Nije neobična činjenice da i životinje sanjaju- sigurno ste makar jednom vidjeli psa kako “trči” u snu. San je svima neophodan, pa tako i hobotnicama i sipama, a da sanjaju, dokazano je usljed istraživanja kada su naučnici shvatili da im se tokom sna oči brzo pomjeraju, baš kao i ljudima kada sanjaju.

Šimpanze

Istraživači su otkrili da su šimpanze veoma probirljive kada je krevet u pitanju, a da najčešće biraju čvrsto drvo koje će im osigurati miran i udoban san.

Žabe

Mnoge životinje hiberniraju, ali malo koja je toliko dobra u tome kao žabe. Neke upadaju u fazu hibernacije ispod zamrznute vode, bez kiseonika i rada srca, čak i do nekoliko nedjelja.

22/12/2017 15:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px