Zdravstveni benefiti smijeha

25/10/2019 10:10

Zdravstveni benefiti smijeha

Ako nemate dovoljno razloga za smijeh, mi vam nudimo čak pet!

Da li ste znali da smijanjem samo 10 minuta dnevno možemo da potrošimo i do 40 kalorija? Pored toga, smijeh ima brojne benefite po naše zdravlje, pa nije ni čudo što se odvajkada govori da „smijeh liječi“.

  1. Smijanje uklanja stresa

Naučnici su dokazali da smijanje umanjuje lučenje hormona stresa kortizola. U isto vrijeme, smijeh utiče na povećanje nivoa endorfina, pa svaki put kada se nasmijemo, mozak dobija veliku količinu „dobrih hromona“. Plus, dobar osjećaj i lijepo raspoloženje nakon smijanja može da traje i do 24 sata.

  1. Smijeh poboljšava cirkulaciju

Kada se dobro nasmijemo, krvni sudovi se šire, a samim tim vijeća količina krvi, kiseonika i zdravih nutrijenata prolazi kroz naše tijelo, što poboljšava cirkulaciju, a time i zdravlje našeg cijelog organizma.

  1. Smijanje nas i povezuje

Socijalna interakcija ključan je dio zdravog tijela i duha. Duboka, lična veza sa osobama je veoma važan dio fizičkog i duševnog zdravlja svih. Naučnici su dokazali da smijanje pomaže da stvorimo jače i dublje veze sa drugom osobom sa kojom se smijemo. U isto vrijeme, otklanjamo negativna osjećanja i povećavamo socijalnu interakciju sa pojedincima.

  1. Smijeh umanjuje bol

Količina endorfina koje tijelo otpušta prilikom smijanja pomaže našem tijelu da umanji bol, pa čak i da ga ignoriše.

  1. Smijanje jača imuni sistem

Svaki put kada se smijemo, tijelo luči hormone. Oni utiču na ćelije imunig sistema i poboljšavaju funkcionisanje cijelog organizma. Duboki uzdasi kada ostanemo bez daha tokom smijanja poboljšavaju protok kiseonika kroz tijelo, a kiseonik uklanja stres i dozvoljava imunom sistemu da se bolje bori sa bolestima i infekcijama.

25/10/2019 10:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px