Zašto su neke životinje crno-bijele?

08/02/2018 16:28

Zašto su neke životinje crno-bijele?

Životinjsko carstvo prepuno je boja, od perja ptica boje duga, do nevjerovatnih neonskih boja tropskih riba. Sisari doduše nemaju baš toliko jarke boje na svom krznu, ali to ne znači da nisu drugačiji, kada su boje u pitanju. Najzanimljivije životinje u svijetu sisara zapravo su crno-bijele…

Uprkos standardnoj paleti, ovi kontrasti predstavljaju jedno od najistaknutijih izbora u evoluciji. Za neke sisare, boja je znak upozorenja za predatore, dok je kod drugih u pitanju odbrana od insekata. Iako nam djeluje da su crno- bijele životinje sasvim obične, nauka se ne bi složila sa nama.

Zašto su neke životinje crno-bijele?

Zebre imaju veoma tanko krzno, te su podložnije ujedima muva, koje prenose razna oboljenja. Međutim, zahvaljujući boji krzna, muve ih ne ujedaju. Zašto ova boja odbija insekte, naučnicima još nije jasno.

Kada je jako sunce, bijeli stomak jelenske antilope pravi sjenku, tako da ona djeluje jednobojno i u dvije dimenzije, te se doslovno krije od grabljivica u sopstvenoj sjenci.

U zavisnosti od vrste, crni tvor ima bijele mrlje koje su dio kamuflaže, dok kod nekih bijele pruge predstavljaju upozorenje neprijateljima. Naime, ova vrsta izbacuje neprijatan miris.

Čak i kada se jazavac sakrije, i dalje je vidljiv, zbog pruga na licu. Zoolozi smatraju da su ove pruge upozorenje.

Najnovije studije pokatale su da svaki dio tijela pandi, u zavisnosti od boje, ima svoju funkciju. Crne uši ukazuju na neustrašivost, a mrlje oko očiju su dio prepoznavanja između vrsta. Bijelo tijelo služi za kamufliranje u snijegu, dok crni udovi pomažu pandama da se sakriju u šumi.

08/02/2018 16:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px