Zašto se smijemo?

30/10/2017 15:00

Zašto se smijemo?

Smijeh poboljšava raspoloženje, umanjuje stres, ali kako naš mozak zna šta je smiješno i kako smijeh zapravo nastaje?

U prosjeku, čovjek se nasmije 17 puta na dan, a koliko znamo, mi smo jedina bića na planeti koja se smiju. Neki primati pokazali su znakove smijeha prilikom golicanja, ali naučnici nisu sigurni da li je ovaj smijeh isti kao onaj kod čovjeka.

Smijanje pozitivno utiče na brojne procese u organizmu, umanjuje rizik od srčanog udara, a u isto vrijeme utiče na proizvodnju antitijela, koji jačaju naš imuni sistem. Međutim, postavlja se pitanje zašto se ljudska bića smiju?

Kako mozak zna šta je smiješno?

Zahvaljujući fontalnom režnju, zaduženom za emocionalne odgovore naš mozak detektuje smiješne situacije. Dok je lijeva strana odgovorna za riječi i strukturu same šale, desna određuje je li je šala ili situacija smiješna ili ne.

Istraživači su otkrili da se limbički sistem– skup moždanih struktura, uključujući i hipokampus, koji utiče na razne funkcije, uključujući iskonske emocije, poput straha i gladi, uključuje i kada vidimo ili čujemo nešto smiješno. Ova aktivnost stimuliše motorički region mozga i tjera ga da se aktivira, što dovodi do fizičke reakcije smijeha, kao i zvučne manifestacije.

30/10/2017 15:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px