Zašto se negdje vozi desnom, a negdje lijevom stranom puta?

05/02/2015 13:34

Zašto se negdje vozi desnom, a negdje lijevom stranom puta?

Poznato je da se u većini država bozi po istom saobraćajnom pravilu – da se vozi desnom stranom kolovoza, ali postoje i zemlje gdje se vozi lijevom stranom ulice. Da li znate zbog čega?

Kroz istoriju mijenjalo se i poimanje “pravila lijeve“, odnosno “pravila desne strane“, pa su i države mijenjale ovo saobraćajno pravilo.

Najstariji dokazi o pravilu lijeve ili desne strane za puteve potiče iz perioda Rimskog carstva. Rimljani su gradili mnoge puteve širom Evrope, pa nije slučajno što su oni uspostavili neka saobraćajna pravila. Ali koju stranu puta su oni koristili?

Istorijski dokumenti pokazuju da su Rimljani koristili lijevu stranu puta. Ovo je otkriveno tek 1998. godine, kada je u rimskom kamenolomu u Svidonu u Engleskoj pronađen dio puta na kojem se sa lijeve strane nalaze mnogo veća udubljenja nego sa desne strane. Ovo je pokazalo da su Rimljani vozili lijevom stranom puta, jer su kola bila pod teretom kada su izlazila iz kamenoloma, što je i uzrok većem udubljenju sa lijeve strane. Dokazi su jasni.

Međutim, nije poznato zbog čega su oni odabrali ovu stranu puta, ali ova praksa je nastavljena i u Srednjem vijeku.

Istoričari su pokušali da daju odgovor na pitanje zbog čega se i u Srednjem vijeku “vozilo” lijevom stranom puta.

Putevi u Srednjem vijeku nisu bili bezbjedni i uvijk ste mogli očekivati da naiđete na “neprijateljski nastrojenu družinu” i u tom momentu morate se nekako odbraniti.

Konjanicima je oružje najčešće stajalo sa lijeve strane kako bi jednim potezom desne ruke mogli da ga potegnu na neprijatelja i odbrane se. Zbog toga je lijeva strana puta bila pogodnija, jer je u tom slučaju neprijatelj sa desne strane i ne morate oružje da prebacujete sa jedne na drugu stranu, nego ste u poziciji odmah da napadnete, odnosno da se odbranite.

S obzirom na to da su ljudi na konjima vladali putevima u Srednjem vijeku, svi ostali su mogli samo da poštuju ono što oni postave kao pravila.

Saobraćajno” pravilo lijeve strane je bilo prihvaćeno do te mjere da je 1300. godine papa Bonifacije VIII izdao dekret po kojem su svi hodočasnici koji dolaze u Rim, nebitno odakle, morali da se drže ovog pravila i putuju lijevom stranom puta. Ovo pravilo bilo je uobičajno širom tadašnjeg svijeta sve do kasnih 1700-tih godina.

Pravilo desne strane ustanovljeno je u vijećem djelu svijeta tek relativno skoro.

05/02/2015 13:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px