Zašto ova boja ne postoji ni na jednoj zastavi?

03/11/2017 16:41

Zašto ova boja ne postoji ni na jednoj zastavi?

Pretežno, na zastavama država svijeta dominiraju plava, bijela i crvena boja, a ostale države imaju i druge nijanse, poput žute i zelene. Međutim, jedna boja se ne nalazi niti na jednoj zastavi, a znate li zašto je to tako?

Na svijetu postoji 194 nezavisne države, a niti jedna od njih nema ljubičastu zastavu. Zbog čega su ovu boju svi eskivirali?

Ljubičasta boja zlata vrijedna

Prva ljubičasta boja pravila se od posebnih vrsta morskih puževa sa Mediterana. Budući da je proces bio komplikovan i skup, samo su bogati slojevi društva mogli da koriste ovu boju, a ljubičasta je povezivana sa kraljevskim porodicama i vladarima, najviše u Egiptu, Rimu i Persiji. U Viizantiji ljubičaste nijanse takođe su bile veoma poštovane. Uzgled budi rečeno, za jedan gram boje bil oje potrebno deset hiljada puževa!

Boja je bila ponekad preskupa i samim vladarima, pa je tako rimski imperator Aurelije zabranio svojoj supruzi da kupi svileni ljubičasti šal jer je u dukatima koštao tri puta težine od samog imperatora. Jedna bočica ljubičaste boje koštala je tri zlatne poluge, odnosno prevedeno u moderno doba, 56 000 dolara

U 16. vijeku u Engleskoj, kraljica Elizabeta I zabranila je svakome ko nije pripadnik kraljevske porodice da nosi ovu boju.

Umjesto lijeka za malariju- ljubičasta boja!

Ovo se promijenilo 1856. godine, kada je Vilijam Henri Perkin slučajno, u pokušaju da pronađe klek za malariju, izumio sintetičku ljubičastu boju. Ovo je umnogome olakšalo samu proizvodnju boje i ona je postala dostupnija širim narodnim masama.

Iz ovog razloga, kroz istoriju čak ni najbogatije zemlje svijeta nisu koristile ljubičastu boju na svojim zastavama, jer je jednostavno to bilo preskupo.

03/11/2017 16:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px