Zašto ne treba dirati meduze?

17/08/2021 14:50

Zašto ne treba dirati meduze?

Ovih dana na društvenim mrežama se mogu videti slike meduza koje su se pojavile tamo gde se najmanje očekivalo. Iako se u glavnom viđaju u slanim vodama, morima, ovih dana su se kupači sa njima susreli i na Savskom jezeru u Beogradu.

Za televiziju N1 ihtiolog Aleksandar Hagediš kazao je da su ove životinjice potpuno bezopasne i da se radi o jednoj od tri vrste slatkovodnih meduza. Ove su, kako kaže stručnjak, iz Kine prešle u Evropu.

– U Srbiji su registrovane sredinom prošlog veka i od tada se šire po našim vodama. Ima ih dosta. Nisu opasne, to je bezazlena životinja koja ima svoje žarne ćelije, ali ljudi mogu bezbedno pored nje da se kupaju – objasnio je Hagediš dodajući da su prečnika oko 25 milimetara i najviše se vide u plićaku.

– Meduze imaju složen životni ciklus, pojavljuju se u pet formi, mi primetimo samo hidromeduzu. Bezopasna je, ne može nauditi čoveku. Njena brojnost je relativno mala, kada je topla voda ona malo bukne. Ako je vidite, ponašajte se kao da je niste sreli. Niti će ona vama smetati, niti ćete vi njoj – kazao je Hagediš.

S druge strane, meduze su gotovo preplavile plaže na Halkidikiju, ali i gotovo celom Egejskom moru. U vezi sa tom pojavom, Grčka opservatorija za biodiverzitet uputila je apel kupačima da ne diraju meduze i ne iznose ih iz mora. Kako navode to će napraviti više problema od samog susreta sa meduzom. Grčki naučnici navode da meduze prave zaklon ribicama, štiteći ih dok su male. Ukoliko meduze izlačimo na kopno mlade ribe ostavljamo na milost i nemilost morskim predatorima.

možda vas zanima i: Šta posle uboda komarca?

Ne trudite se da sebi obezbedite komfor za kupanje tako što ćete ubijati meduze. Možete ih uništiti desetak. Ali ne i ogromno jato koje može pratiti čamce. Možda nekome interesantno, ali je vrlo opasno zatrpavati meduzu peskom. Mlađa deca vole da kopaju ili trče po pesku, pa se može desiti da nagaze na meduze i da im stopala oteknu. Dečica sa osetljivijom kožom mogu završiti i u bolnici.

Meduze su važan deo ekosistema, posebno su bitne u lancu ishrane. Kako navode stručnjaci, one se hrane zooplantkonima, a zooplantkoni fitoplanktonima. Važno je zapamtiti da meduze ne ulaze u našu kuću, već mi u njihovu i zato ih treba poštovati. No, ako se desi da vas meduza ožari, mesto na koži koje se zacrvenilo treba namazati antihistaminik kremom, ili naneti malo sirćeta ili limunovog soka. U pojedinim situacijama pomoćiće i par kockica leda. Nakon pola sata crvenilo i otok će nestati, a u težim situacijama pomoći ć zdravstveni radnici.

17/08/2021 14:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px