Zašto je običaj da se poljubimo ispod imele?

22/11/2019 13:36

Zašto je običaj da se poljubimo ispod imele?

Praznici koji su pred nama donose nam brojne običaje, a dok neke “vučemo” još i paganskog doba, drugi su modernijeg doba.

Jedan od tih običaja, koji se praktikuje u zapadnoj kulturi, ali sve češće i kod nas, jeste ljubljenje ispod imele. A zašto se imela vezuje za novogodišnje praznike?

Ovaj običaj vuče korijene iz nordijske mitologije, ali i grčke i rimske medicine. Grci su imelu koristili da liječe sve, od grčeva preko problema sa slezinom, dok su je Rimljani upotrebljavali kao melem za čireve. Budući da ova biljka cvjeta zimi, kelstki druidi su vjerovali da liječi neplodnost.

S mitiološke tačne gledišta, imelu su koristili bogovi da oživje Odinovog sina Baldura. Njegova majka, boginja ljubavi, ljubila bi svakoga ko prođe ispod ove biljke, kao simbol ljubavi.

Veze plodnosti i ljubavi i biljke su se održale i u 18. vijeku, kada je imela počela polako da postaje dio zimskih praznika. Opet, ovo ima veze sa tim što je jedna od rijetkih biljaka koje cvjetaju u vrijeme hladne i oštre zime. Sve ovo u kombinaciji, vremenom, dovelo je do toga da se imela povezuje sa novogodišnjim i božićnim praznicima i poljupcem ispod nje, u znak ljubavi i sreće u narednoj godini.

22/11/2019 13:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px