Zanimljive svjetske knjižare

07/05/2018 16:41

Zanimljive svjetske knjižare

U pitanju su prave poslastice za knjigoljupce, jer knjižarima ne manjka mašte. U nastavku teksta otkrijte koje su to najzanimljivije knjižare na svijetu.  

Pozorišne lože – Argentina

Pozorište El Ateneo u Buenos Ajresu, sagrađeno je 1920. godine, posjeduje 1050 sjedišta i predstavlja najprodavanije mjesto knjiga u Argentini. Lože predstavljaju čitaonice, dok ne scenu možete da stupite ukoliko ogladnite od čitanja, jer se na samoj pozornici nalazi restoran.

Palata Roberti – Italija

Mjesnim zakonom grada Basano del Grapa,u Italiji, propisano je da gradska palata iz 17.vijeka, mora ostati dom knjiga. Svaki stanar ove palate ujedno je bio i knjižar. U palati trenutno žive tri sestre Manfroto, koje vode knjižaru, a organizuju i književne večeri jednom mjesečno.

 

Utopija – SAD

Los Anđeles je dom jedne neobične knjižara, koja je sva od skluptura i tunela na kojima su odložene knjige. Police sadrže preko 100 hiljda knjiga koje mogu da se kupe za dolar.

Brod knjižara – Engleska

Na uzanom brodiću dugačkom 18 metara nalazi se prava riznica knjiga, prikupljenih putem oglasa, a mnoge su dobijene na poklon. Sara Henšo, vlasnica broda i zbirke knjiga, osim prodaje bavi se i dizajnom privatnih biblioteka i knjižara.

Na četiri točka – Portugal

Nakon posjete Kini, Domingo Kruz je odlučio da otvori pokretnu knjižaru. Sa dvojicom prijatelja kupio je kombi iz 1975. godine i pretvorio ga u prodavnicu knjiga. U njegovoj knjižari prodaju se prevedena djela portugalskih književnika.

Grad knjiga – Norveška

Grad knjiga nalazi se između norveškog fjorda Sogne i glečera Jostedalsbren.Mjesto Fjaerlandu proglašeno je za grad knjižaru 1995. godine. Ova knjižara nudi 6 kilometara knjiga. Svako raspoloživo mjesto u ovom gradiću pretvoreno je u prodajno mjesto knjiga.

 

07/05/2018 16:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px