Zanimljiva istorija: Kako je limun oformio italijansku mafiju?

01/02/2018 12:22

Zanimljiva istorija: Kako je limun oformio italijansku mafiju?

Kakve veze limun i narandže imaju sa “Kumom”? Prema jednoj studiji, upravo je porast proizvodnje citrusa odgovoran za procvat mafije na Siciliji tokom 19. vijeka.

Potraga za limunima i narandžama narasla je u 19. vijeku, kada je Džejms Lind, britanski vojni hirurg, došao do nevjerovatnog otkrića- skorbut (bolest izazvana nedostatkom vitamina C, čiji se simptomi pojavljuju na koži, sluzokoži, zglobovima…) liječi se konzumiranjem citrusa.

Kako je nastala sicilijanska mafija?

Do ovog trenutka, limun se koristio isključivo za ukrašavanje i miris hrane, ali ne i za jelo. Nakon ovog otrkića, između 1837. i 1850. godine, prodaja soka od limuna u Siciliji narasla je sa 740 na skoro 20.707 buradi.

Takođe, na ovom italijanskom ostrvu počela je vijeća kultivizacija limuna te se ova voćka sadila na preko 26000 hektara, za razliku od prethodnog perioda, kada je limun rastao na samo oko 7000 hektara.

Sicilija je bila jedna od rijetkih mestau Evropi gdje je bilo pogodno saditi limun, a bila je vrlo plodonosna u tome, zahvaljući klimi i samom položaju. Za samo jedan hektar, profit je povećan za 60 posto.

Iz ovih razloga, na plantaže limuna noću su počeli da upadaju lopovi, kradeći plodove. Tada, u cijelu priču umiješala se mafija.

Proizvođači limuna zapošljavali su ljude koji su štitili usjeve, a vremenom su postali prodavci i izvoznici limuna. Dalje, razvila se i djelatnost zaštite reketa te konačno, nastala je i kriminalna organizacija poznata kao sicilijanska mafija, odnosno Koza nostra.

01/02/2018 12:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px