Zaboravljeni izumi Alberta Ajnštajna

13/02/2018 16:43

Zaboravljeni izumi Alberta Ajnštajna

nema potrebe posebno predstavljati genija kakav je bio Ajnštajn, ali da li znate da je on zaslužan za mnogo više, nego po čemu ga zapravo pamtimo?

Pored napretka u kvatnoj fizici i statističkoj mehanici, Teoriji relativnosti i drugim otkrićima, Ajnštajn je izumio i neke uređaje bez kojih danas ne možemo da zamislimo život.

Zanimljivi izumi Alberta Ajnštajna

Prvi ovakav zaboravljeni izum jeste unapređenje frižidera. Naime, tokom dvadesetih godina, frižideri su ispuštali toksične materije. Kada je Ajnštajn pročitao da se cijela njemačka porodica ugušila u snu usljed izduvnih materija iz frižidera, odlučio je da uradi nešto po tom pitanju.

Ajnštajnov patent za bluzu; Foto: USPTO

Tako je sa kolegom Leom Szilards proveo rane tridesete godine dizajnirajući frižider koji za hlađenje koristi butan, amonijak i vodu, ali i elektromagnetsku pumpu. Ovaj sistem bio je u potpunosti zatvoren. Ipak, nije bio najefikasniji i bio je poprilično bučan. Uskoro, pojavio se i freon, te su počeli da se prave netoksični fižideri. Ipak, Ajnštajnov dizajn se proučava i i dan danas, a naučnici pokušavju da ga iskoriste.

Sljedeće na listi izuma jeste elektro- akustično slušno pomagalo, koje je razvijao sa Nijemcem Rudolfom Goldšmitom. Ideja je bila da se akustični signal konvertuje u električnu oscilaciju i transmituje signal uz pomoć membrane zakačene na lobanju. Zbog jačanja Trećeg rajha i političke situacije tada u svijetu, ova dva naučnika odustala su od ove ideje.

Godinu dana kasnije, Ajnštajn je sa prijateljem Gustavom Peterom Bakijem pokušavao da napravi kameru koja se automatski prilagođava na ambijent i nivo svijetla. Njihov dizajn je bio uspješan.

Ipak, nisu svi Ajnštajnovi izumi bili kompleksni. Ajnštajn je osmislio i patent za bluzu!

13/02/2018 16:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px