Učenje jezika uz pomoć serija

05/11/2014 14:11

Učenje jezika uz pomoć serija

Mnogi od nas su pratili sve španske serije kad su počele da se emituju na našim prostorima i tako uspjeli da, koliko-toliko, nauče jezik.

Često televizijske serije predstavljaju sredstvo za učenje jezika, ali da bi se dostigao neki viši nivo znanja, ipak je potrebno ozbiljnije poraditi na tome. Na ovaj način se spaja zabava sa učenjem jezika.

Ipak, nije svaki jezik lako naučiti na ovaj način. Neke jezike ćemo prije naučiti zato što su nam srodniji od drugih, pa je tako mnogo lakše naučiti španski jezik nego turski.

U španskom jeziku nema glasova koji ne postoje u našem jeziku, pa je ono što se kaže vrlo razumljivo, a to potpomaže i činjenica da govornici španskog jezika nemaju jak akcenat. Gramatika je logična i slična našoj, pa je učenje španskog jezika lako palo većini gledatelja TV sapunica.

S druge strane, turski jezik je težak čak i onima koji ga uče godinama. On pripada drugoj jezičkoj familiji, a komplikacije se javljaju i kod tvorbe riječi – zabilježeno je čak deset sufiksa koji dolaze na jednu riječ.

Serije koje gledamo na TV-u čine jezik popularnim i često postaju motiv za učenje stranih jezika, a postaju i sredstvo jer smo tom jeziku izloženi, pa tako učimo.

Da bi se dostigao napredniji nivo znanja nekog stranog jezika ipak je potrebno ozbiljnije se posvetiti, učiti i koristiti neku tehniku, metodologiju.

Šta god je predstavlja motiv za učenje, učenje stranog jezika vam neće škoditi i predstavlja koristan način da doprinesete ličnom i profesionalnom razvoju.

05/11/2014 14:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px