U ovih nekoliko stvari je čak i Ajnštajn pogriješio!

19/03/2018 14:23

U ovih nekoliko stvari je čak i Ajnštajn pogriješio!

Albert Ajnštajn predstavlja jednog od najvećih genijalaca koji je ikada živio, a njegove dvije najpoznatije teorije su dosad prošle svaki test. Ipak, nisu sve Ajnštajnove hipoteze bile jednako uspješne i tačne.

Koje su to najveće naučne greške Alberta Ajnštajna?

Univerzum

Ajnštajn je, kao i većina naučnika, vjerovao da je univerzum statičan, tj. da je uvijek tako izgledao i da se nikada nije mijenjao. Ipak, njegovi zakoni o generalnom relativitetu bili su kricijalni za razumijevanje svemira, te je pokazano da se on ili širi ili skuplja, ali da svakako nije miran. I tako 1998. godine, naučnici su otkrili da se svemir uistinu širi, te je teoriji relativiteta dodat i termin crna rupa…

Nuklearna energija

Ajnštajn je bio član Menhetn projekta koji je napravio nuklearna oružja tokom Drugog svetkog rata. Njegova jednačina E=mc2 podvukla je principe pretvaranja materioje u energiju. Ipak, više od decenije od prvog nuklearniog tijesta, Albert nije vjerovao da je moguće podijeliti atom.

Teorija svega

Do posljednjeg dana, Ajnštajn je pokušavao da kombinuje kvantnu mehaniku i relativitet u koherentan sistem koji bi objasnio svaki objekat i fenomen u svemiru. Ipak, u tome nije uspio, a razlog se krije u tome što nije imao dovoljno znanja, koje mi danas, zahvaljujući istraživanjima, imamo.

19/03/2018 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px