Tbilisi: raj za gastarbajtere

22/06/2021 20:20

Tbilisi: raj za gastarbajtere

Najnoviji podaci kažu da je Cirih najskuplji grad za život na svetu. Tako je posle 20 godina ovaj švajcarski grad izbio u vrh liste i pretekao Tokio. U istraživaju je učestvovalo 140 gradova iz 93 države,  a kao osnov istraživanja bile su cene hrane, pića, osnovnih namirnica, školovanja, transporta, nekretnina…

Na trećem i četvrtom mestu su Ženeva i Osaka, a slede ih Oslo, Parizu, Sidnej i Melburn. Singapur je na devetom mestu, a na desetom je Frankfurt.Njujork je na 47. poziciji, koji je za 50 odsto jeftiniji od Sidneja. A, Hong Konga je sa trećeg mesta na kom je bio gotovo deceniju pao na 22. mesto.

Međutim, upkos ovoj statistici postoji i najskuplji grad za strane radnike i to je glavni grad Turkmenistana, Ašhabad. Američka kompanija Merser je u svom godišnjem izveštaju rangirao 209 gradova poređući troškove života: rentu stanova, prevoz, hranu i zabavu.

Iza Ašhabadua sledi Hongkong, pa Tokio, Cirih i Singapur. Do ovakvog ranga dovela je aktuelna finansijska kriza u Turkmenistanu. Naime, tamo su prisutni nestašice hrane i hiperinflacija. Bejrut je sa pozicije 45. pozicije dospeo u vrh liste i to među prvih pet najskupljih gradova za strane radnike. Ekonomska depresija Libana pogoršana je dodatno pandemija kovid 19, ali je kotiranje grada uticalo i  eksplozija prošle godine u luci Bejrut.

možda vas interesuje i: Koji su to najuticajniji gradovi u istoriji?

Prema izveštaju, evropski gradovi su obeleženi kao “relativno skuplji od američkih”. Tome u prilog ide i činjenica da je rast evra prema dolaru skoro 11 posto. Pa je tako Njujork povoljniji za život od Pariza. Koji je po ovoj lestvici sa 50. skočio na 33. mesto i to samo za godinu dana. Radnicima se manje isplati i da idu u australijske metropole: Sidnej i Melburn. Kao i u predhonom poređenju ova dva grada su izrazito nepovoljna i to najviše zbog aprecijacija australijskog dolara.

Kao najjeftiniji gradovi za radnike iz inostranstva pogodni su Tbilisi, glavni grad Gruzije, Lusaka, Zambija i prestonica Kirgistana, Biškek.

22/06/2021 20:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px