Studentice Univerziteta u Sarajevu otkrile novu vrstu šišmiša

11/01/2019 14:04

Studentice Univerziteta u Sarajevu otkrile novu vrstu šišmiša

Tri studentice Univerziteta u Sarajevu Melisa Nicević, Neira Babić i Monika Šafhauzer otkrile su novu vrstu šišmiša na zaštićenom području Bendbaše.

Centar za krš i speleologiju Sarajevo i Ornitološko društvo „Naše ptice“ dodijelilo im je godišnju nagradu „Ilhan Dervović“ za najbolji rad iz oblasti istraživanja biodiverziteta i zaštite okoliša.

“Nas tri smo se upoznale preko ljetnih kampova koje organizuje Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini. Istraživanja smo započele još u 2017. godini kada je ljetni kamp održan na Rujištu, ali smo ozbiljnije počele sa radom na ovogodišnjem kampu koji je održan u Nacionalnom parku Una, te Nacionalnom parku Kozara. Ovogodišnji kamp je trajao deset dana, tokom kojih smo išle na svakodnevne terene i stjecale mnoge interesantne i nama mnogo značajne vještine. Budući da je riječ o terenima za koje je neophodan timski rad, imale smo mogućnost da se dobro upoznamo i steknemo naviku zajedno da radimo. Ovakvi kampovi su otvoreni za studente sa svih srodnih studija, tako da smo se sasvim slučajno zadesile nas tri sa dva različita fakulteta u istoj skupini za istraživanje hiropterologije. Naša saradnja ima veliki značaj, jer time pokazujemo da nema potrebe za izolacijom i izdvajanjem studenata sa pojedinih fakulteta te uspijevamo dokazati da, kada radimo zajedno, mnogo više doprinosimo i zajedno svi uspijevamo.”

“Kada smo se vratile sa ovogodišnjeg kampa, shvatile smo da smo stekle nedovoljno prakse te smo htjele da se još dodatno uvježbamo sa svim metodama terenskog rada, a također smo htjele da nastavimo taj stečeni, dobro razvijeni, timski rad. Spontano smo otišle na teren, nije to bio dio nikakvog projekta, samo dio želje za većim iskustvom.”

“Uključivanje mladih u naučnoistraživački rad je, pored toga, i logičan korak dalje, s obzirom na to da starije generacije neće zauvijek raditi taj posao i potreban je neko da ih naslijedi. Zbog toga se nadamo da će ova vijest stići i motivisati mlade studente da nam se priključe.

Ovim putem želimo poručiti svim mladim ljudima da ne gube nadu u svoje snove, jer ukoliko daješ sve od sebe, nekad će se naći neko ko će taj trud prepoznati i znati cijeniti. Bitno je znati šta želiš i boriti se za to, jer ako se mi sami ne borimo, neće niko umjesto nas.”

Izvor: http://www.unsa.ba

11/01/2019 14:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px