Šta sve (ni)ste znali o bananama…

13/05/2021 16:00

Šta sve (ni)ste znali o bananama…

Naučni naziv za babanu je “Musa sapientum” ili “plod mudraca”, dok sama reč banan vuče poreklo iz arapskog jezika i znači prst. U svetu se godišnje pojede više od 100 milijardi banana, a u Africi je gotovo najvažnija namirnica. Najveći izvoznici banana su Gvineja, Ekvador, Kolumbija, Meksiko, Indija…

Zanimljivosti

1. Komercijalne banane

Gotovo sve komercijalne banana, kao što je Cavendish sorta, gotovo najpopularnija sorta, su klon jedne biljke iz Jugoistočne Azije. Original i klon su genetski identične, ali je ta genetska homogenost vrlo rizična.  Ako se desi da oboli jedan klon, vrlo brzo će i svi ostali biti zaraženi, a to se već dešavalo i ostavljalo je katastrofalne posledice u industriji.

2. Kora banane

Unutrašnja strana kore banane dobra je za izbeljivanje zuba. To treba raditi svake večeri po dva minuta, pa usta isprati  slanom vodom, kako bi se postigao najbolji učinak. Rezultati su vidljivi posle dve sedmice. Kora banane bogata je kalijumom, magnezijumom i manganom, a može pomoći i kod ujeda insekata. Svrab nakon uboda komarca nestaće ako to mesto protrljate korom, koja čuva i rane od infekcije.

3. Radioaktivnost

Banane su prirodni izvor radioaktivnog izotopa, ali jedna banana nema dovoljno radioaktivnih elemenata da aktivira senzore. Ali, ako bi neko pokušao da prokrijumičari više oguljenih banana, na senzorima, koji detektuju  nuklearni materijal, bi se upalila crvena lampica. A da bi se ljudi ozračili morali bi stati ispred 200 oguljenih banana i tada bi efekat bio kao na rentgenskom snimanju. Tek 20 miliona banana bi izazvalo smrtonosno trovanje radijacijom. Odnosno, kada bi čovek stao blizu 500 miliona ogulljenih banana efekat bi bio kao da je bio 10 minuta pored nuklearnog reaktora u Černobilu nakon eksplozije.

pročitajte još i SUPER NAUKA: Strašna istina o bananama

4. Banane nisu sa drveta

Banane ne rastu na drvetu, već iz korenaste strukture – višegodišnje biljka koja je i najveća zeljasta cvetnica na svetu. E botaničari još kažu i da maline i jagode nisu bobičasto voće, ali jeste banana. Prema njihovoj definiciji bobica je: “mesnato voće proizvedeno od jednog jajnika” baš kao banana.

5. Najvažnija namirnica na svetu

Banane u istočnoj Africi su glavni izvor hrane za oko 50 odsto stanovništva. U tom delu sveta godišnje jedan čovek pojede više od 400 kg, dok se u celom svetu svake godine pojede više od 100 milijardi banana. One su četvrti najveći poljoprivredni proizvod, odmah posle pirinča, pšenice i kukuruza.

6. Muzej banana

“Banana klub Muzej” se nalazi na autoputu 111 u Meki, Kalifornija južno od Palm Springsa i  poseduje najveću kolekciju na svetu posvećenuovom voću. Muzej čuva više od 17.000 artikala banana.

možda vas zanima i Kako izabrati najbolje banane?

I za kraj, Amerikanci pojedu oko 27 kg banana po osobi godišnje. Oko 96 odsto Amerikanaca kupuje banane najmanje jednom mesečno, dok njih 51 odsto banane jede za doručak.

13/05/2021 16:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px