Šta je Betovena inspirisalo da komponuje?

04/02/2015 15:55

Šta je Betovena inspirisalo da komponuje?

Betoven je jedan od kompozitora koji je obilježio istoriju muzike svojim djelima. Ali na koji način je on bio inspirisan da ih stvori?

Naučnike je zanimalo – šta je to inspirisalo Betovena da stvori kompozicije koje su svrstane u najljepša umjetnička djela svih vrijemena.

Prema nekim istraživanjima, smatra se da je njegova inspiracija bila povezana sa njegovim zdravstvenim stanjem.

Naime, postoji mogućnost da su ritmovi u njegovim kompozicijama zapravo u skladu sa otkucajima njegovog srca, a poznato je da je Betoven imao srčanu aritmiju.

Prema tome, može se zaključiti da je nepravilno kucanje Betovenovog srca “krivo” za ritam kompozicija koje je stvorio. Aritmija koju je imao možda je bila posljedica mnogobrojnih bolesti od kojih je Betoven patio, ali to se ne može dokazati.

Simptomi i međusobna isprepletenost nepravilnih otkucaja srca s toliko drugih bolesti, čine razumnom pretpostavku da je Betoven imao aritmiju srca – a radovi koje opisujemo mogli bi biti pravi muzički elektrokardiogrami“, rekao je Zahari Goldberger sa Univerziteta u Vašingtonu.

Razlog zbog kojeg je Betoven “slušao” svoje srce dok je komponovao može se povezati i sa tim što je vrijemenom izgubio sluh pa je zbog toga bio okrenut unutrašnjem osjećaju, odnosno onome što je mogao da čuje, a to je ritam svog srca.

 

04/02/2015 15:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px