Šta bi se dogodilo sa Zemljom kad bi se sav led otopio?

24/01/2017 16:00

Šta bi se dogodilo sa Zemljom kad bi se sav led otopio?

Zbog globalnog zagrijevanja prosječna temperatura na svjetskom nivou već tri godine za redom postavlja rekord – zbog čega se i sve veće površine pod ledom tope.

Već sada se mogu vidjeti posljedice topljenja leda, a da li znate šta bi se dogodilo i kako bi svijet izgledao kada bi se sav led istopio?

Prema prognozama naučnika za oko 5.000 godina nestaće sav led koji se sada nalazi na Zemlji, što će u potpunosti promijeniti izgled planete, ali ne samo to.

Kada bi se sav led otopio sigurno je da bio se stopio sa morem, zbog čega bi se nivo mora podigao za 66 metara.

Više od 5 miliona kubnih mila leda trenutno postoji na Zemlji, a zbog brzine i inteziteta promjena koje već sada doživljavamo, predviđa se da će na našoj planeti prosječna temperatura za 5.000 godina biti 27 stepeni Celzijusovih, umjesto sadašnjih 14.

led

Evo kako bi otapanje leda uticalo na sadašnje kontinente:

Sjeverna Amerika

Atlantska obala Sjeverne Amerike kakva je sada poznata, zajedno sa Floridom – u potpunosti bi nestala. San Francisko bi postao skup ostrva, a Centralna dolina Kalifornije – veliko pristanište. San Dijego više ne bi postojao, a Kalifornijski zaliv bi se proširio ka sjeveru.

Južna Amerika

Zbog otapanja pet miliona kubika leda na Zemlji nestao bi Buoenos Ajers, Urugvaj i veći dio Paragvaja, a basen Amazona i rijeke Paragvaj na jugu postali bi uvala Atlantika. Planinski dio Južne Amerike bi i dalje postojao, zajedno sa karipskom obalom i Centralnom Amerikom.

Afrika

Novi uslovi života na Zemlji bi doveli do gotovo nepodnošljivih uslova za život na Afričkom kontinentu – upravo zbog povećanja temperature. Ipak, otapanje leda ne bi previše promijenilo izgled Afrike, za razliku od drugih kontinenata, ali bi Egipat, Aleksandrija i Kairo bili pretvoreni u močvare usljed podizanja nivoa Sredozemnog mora.

evropa

Evropa

Ukoliko se ispune predviđanja naučnika, za 5.000 godina zbog otapanja leda i podizanja nivoa svjetskog mora za čak 66 metara, mogli bi nestati mnogi evropski gradovi – među kojima bi prvi bili potopljeni London i Venecija (koja bi nestala u Jadranskom moru). Osim toga, nestala bi i Holandija i veći dio Danske, a podizanje nivoa Sredozemnog mora značilo bi da se ono preliva u Crno more i Kaspijsko jezero.

Azija

Otapanje “zaliha” leda uticalo bi i na Azijski kontinent, gdje bi Kina u velikoj mjeri bila potopljena, kao i Bangladeš, dok bi priobalni dio Indije u potpunosti bio uništen i pod vodom.

australija kontinent

Australija

Središnji dio Australije sada čini pustinja, pa bi podizanje nivoa svjetskog mora za ovaj kontinent značilo da bi u samom svom centru dobilo – more. Međutim, veliki dio obale ovog kontinenta bio bi pod vodom i najveći dio populacije izgubio bi teritoriju na kojoj živi.

Antarktik

Istočni Antarktik

Najveći dio leda na svijetu, čak četiri petine, nalazi se na istočnom Antarktiku, a mada je do sada uspijevao da odoli toplim periodima kroz koje je prolazila Zemlja, veoma je moguće da novi takav talas, koji se najavaljuje za narednih 5.000 godina – neće moći da preživi.

Zapadni Antarktik

Zapadni dio Antarktika je već značajno manji usljed globalnog zagrijevanja, a nove visoke temperature će u još većoj mjeri uništiti ledeni pokrivač. Od 1992. godine se u prosjeku godišnje sa zapadnog Antarktika otopi 65 miliona tona leda!

24/01/2017 16:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px