Spanać je prirodni izvor lepote

04/06/2021 17:02

Spanać je prirodni izvor lepote

Lisnato povrće, supernamirnica Popaja – spanać u osnovi uopšte nije bogat gvožđem koliko se verovalo da jeste. To tvrde nemački naučnici. Helga Štrube iz Nemačkog saveza nutricionista tvrdi da je to jedna od najpoznatijih nutricionističkih grešaka i produkt je “tipfelera” iz 19. veka. Uz to, ona tvrdi i da gvožđe iz biljaka, pa i iz spanaća, nije iskoristivo poput onog iz mesa. 

A zabluda je posledica analize iz 1870. godine i to nemačkog naučnika Eriha von Volfa. Ovaj istraživač je prilikom merenja količine gvožđa  u spanaću pogrešio u zarezu! Naime, zarez u decimalnom broju stavio je na pogrešno mesto. Prema tom rezultatu ispada da se u 100 grama spanaća nalazi 35 miligrama gvožđa. Praktično gledajući, a prema toj računici, to znači da se sa pojedenih 100 grama spanaća pojede i jedna spajalica (toliko gvožđa ima).

pročitajte još i: Rat zbog belog luka

S druge strane, kriminolog Majk Suton tvrdi da je mit o zarezu nastao sedamdesetih godina prošlog veka. On tvrdi i da nije uspeo da dođe do originalnog zapisa iz 1870. pa ga to navodi na sumnua da je i priča izmišljena. Ali, on je uspeo da pronađe spise koji dokazuju da su količine gvožđa izuzetno velike zbog instrumenata kojima su istraživači analizirali biljku, odnosno da nisu bili precizni.

Slabašni mornar Popaj je ojačao zbog spanaća, i samo on. Nutricionisti tvrde da nijedna namirnica ne može sama da utiče na rast mišića. No, mnoge fabrike su konzerve stavljale Popajevu sliku, a u kriznim vremenima spanać je propagiran i kao dobra zamena za meso, koje nije bilo lako nabaviti.

Kako izaberati i spremiti spanać?

Kako bi se sačuvale dragocenosti, soli i minerali spanać treba pažljivo pripremati i voditi računa o nekoliko stvari. Prilikom kupovine birati svetlije listov. Naime, spanać koji je star ima jako obojene listove. Spanać treba da je lagan, mirišljav i svež kako bi bio dobar u pripremi jela. Bebi spanać, koji je sitniji, je idealan za sveže salate, a za kuvanje koristiti običan velikih listova.

Ukoliko ga stavljate u frižider, listove ne bi trebalo prati. Tek uoči pripremanja jela treba ih oprati i to u mlakoj vodi. Stabljike nemojte kidati, već isecite nožem. Birajte listove sa kratkim stabljikama, jer je i to znak da je spanać mlad. One i nisu zdrave, jer sadrže oksalnu kiselinu koja je štetna po zdravlje organizma.

možda vas zanima i: Zašto jesti mladi luk svaki dan?

Ovo povrća sadrži relativno visok postotak nitrata, te se kuvani spanać ne bi smeo čuvati na sobnoj temperaturi. Kada spanać odstoji, posebno kada je kuvan, količina nitrata se povećava. Procesom vrenja mogu da pređu u nitrite koji su opasni,  jer se u telu spajaju s “aminima i stvaraju visoko kancerogena jedinjenja – nitrozoaminime. Najbolje ga je kuvati na pari, dinstati bez dodavanja vode ili kratko blanširati. Posle blanširanja, listove spanaća preliti hladnom vodom kako bi opalo udeo nitrata.

Hranjive materije

Spanać sadrži:

  • 2,86 g belančevina
  • 3,63 g ugljenih hidrata
  • 0,39 g masti
  • mineralne soli: 840 mg kalijuma, gvožđa, fosfora, kalcijuma, natrijuma i vitamine: A, B1, B2, B3, B9 i C
  • 0,1-0,2 mg hlorofila i 2,20 g biljna vlakna.

Zahvaljujući betakarotenu, hlorofillu i vitaminu C deluje kao antioksidans, a uočeno je 13 različitih flavonoida koji deluju antioksidativno i antikancerogeno. Smatra se prirodnim izvor lepote.

 

04/06/2021 17:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px