Savršen, a malo poznat: glicerin

14/05/2021 18:26

Savršen, a malo poznat: glicerin

Slatka, bezbojna i tečnost bez mirisa zove se glicerin. On je na sobnoj temperaturi u tečnom stanju, ali se može zamrznuti u pastu, a ujedno ima i visoku tačku ključanja. Dobar je rastvarač, pa se mnoge sirovine rastvaruju više u njemu nego u vodi ili alkoholima. Poznat i pod imenom glicerol predstavlja organsko jedinjenje i najčešće se koristi u farmaceutskim proizvodima.

Takođe najpopularnija je sirovina i u kozmetičkoj industriji, ali je savršen i za održavanje higijene prostora, jer uklanja teške fleke

– Mrlje od bobičastog voća eliminisaće se tako što istu prekrijete glicerinom. Držite oko sat vremena pa isprete materijal u slanoj vodi.

– Glicerinom ispolirati lakirani drveni nameštaj i ogledala. Time će se sprečiti lepljenje prašine na njima.

– Kožnu stvar, koja se vremenom pohabala, kao što su jakne, cipele, torbe… treba prebrisati glicerinom. Neće im vratiti prvobitni sjaj, ali će izgledati „zdravije“.

– Slično je i sa parketom ili laminatom. Dovoljno je prebrisati podove rastvorom: 2-3 supene kašike glicerina na 5 l vode. Rezultat će sve iznenaditi.

– Za lepšu kosu dodovljno je nekoliko kapi glicerina staviti u šampon prilikom svakog pranja. Kosa će posle biti poslušna, meka i hidrirana. Isto se može uraditi i sa maskama i pakovanjima za kosu, jer glicerin obavija dlaku i vlaži je.

– Glicerin štiti i kožu, posebno ruku u hladnim danima, a leti pomaže da se ublaži iritcija i svrab kože. Malo glicerina staviti na problematične i suve delove ruku, Ali možete napaviti kupku za ruke tako što nekoliko kapi glicerina treba staviti u toplu vodu.

– Koža ne apsorbovuje glicerin, ali na njoj stvara nevidljiv film, koji privlači mikroskopske molekule vode i tako hidrira kožu.

– Glicerin je odličan saveznik u lečenju grube kože ruku, stopala i ispucalih peta. Prvi rezultati vide se već posle 10 dana. Potrebno je samo blago utrljavati glicerin i kožu, po mogućtvu ujutru i uveče.

– Prilikom pravljena domaće kozmetike je neizostavan!

RECEPT: Biljni uljni gel

2 kašike biljnog glicerina, 5 kapi ulja lavande, 1 kašičica meda, 1 kašičica ulja jojobe / kokosovog ulja, 50 ml čiste vode

14/05/2021 18:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px