Saveti za negu cveća

24/03/2021 20:19

Saveti za negu cveća

Nega sobnog i rezanog cveća nije ni malo jednostavan posao. Prostor je prijatniji ukoliko se oboji prirodom, a kako bi taj delić bio što zdraviji u nastavku pročitajte kako da pomognete biljkama u vazi, ali i sobnim tokom zime. Ova briga, smatraju psiholozi, pomaže ljudima kako bi se opustili i oslobodili stresa.

Rezano cveće

Najpre treba znati da će cveće u vazi ostati duže sveže, ako se prilikom menjanja vode, posuda u kojoj stoji, opere. Savetuje se i da se stavi malo soli, koja sprečava razvijanje bakterija.

Muškatle, koje ste preko zime uneli u zatvoren prostor, orežite, ako su se pojavili mladi listovi, kako bi biljku ojačali za period kada treba da lista.

Spas za uvelo cveće je, generalno, topla voda. Takvu biljku treba staviti u gotovo kipuću vodu, pa ako se cvet uspravi, opareni deo drške odrezati, a ostatak cveta staviti u svežu vodu. Isto važi i za lišće, koje treba ukloniti, kako u dodiru sa vodom ne bi pomoglo stvaranju bakterija od kojih biljka brže vene.

Biljke vole “vitamine”. Zato dodajte u vodu prehranu za cveće koje je ili u obliku praha ili rastvorljivih kristala. Pratite savete proizvođača, jer ćete u protivnom postići suprotan efekat.

Jednako važno je znati da biljke ne vole promaju i jake izvore toplote. Strujanje vazduha i povišena temperatura umanjuju vlažnost vazduha, pa se na listovma mogu videti promene.

Dodatno je potrebno poprskati cveće ručnim prskalicama, kako bi se nadoknadio gubitak vode

Malo poznato, ali cveće ne treba držati blizu voća i povrća. U određenoj fazi sazrevanja, voće i povrće, proizvode etilen – bezbojan gas, koji pospešuje otpadanje lišća, bržem otvaranju cveta i savijanju peteljke.

Cveće će duže ostati sveže, ako se potopi u vodu, baš kako to rade u cvećarama. U dublji sud i stavite strukove cveća sve do same krune i tako držite oko pola sata.

Karanfilima svakog dana treba malo iseći stabljiku i to ukuso prilikom menjanja vode.

Mimoze duže trajati u mlakoj vodi.

Roze ruže su najosetljivije i mogu da traju 6-7 dana, dok crvena može i do dve nedelje. Ružama je potrebno podsecanje stabljiku ukoso, svaki dan, dok vodi treba menjati 2x – ujutru i uveče.

Sobno cveće

Sobno cveće traje duže i morale bi se znati sve karakteristike istog, ukoliko želimo da ono dugo živi. Među prvim stvarima koju treba znati jeste koliko vode ista zahteva kao i koliko često je treba pojiti.

Umesto vode iz slavine, ili odstojale, za cveće je odlična ona u kojoj se kuvalo povrće, isključivo ohlađena.  Sobne biljke neće truliti u korenu, ako se na dno saksije stavi tanji sloj sitnog ćumura.

Crviće u zemlji biljke se uništavaju hladnim čajem od orahovog lišća ili divljeg kestena. A, ako sobne biljke počnu da venu i suše se, za prvu pomoć poslužiće svežea kora narandže, ako se stavi na površinu zemlje.

Kod presađivanja biljaka treba znati da nove keramičke/ glinene saksije nisu dobre za biljku. Njih treba 24 sata pre presađivanja potopiti u vodu, a ako su manje zgodno ih je staviti u kipuću vodu.

 Cveće tokom zime

Cveće zimi neće venuti ako biljka ima dovoljno svetla i ako je temperatura vazduha između 15 i 20 stepeni C. Biljkama tokom ovog godišnjeg doba dohrana nije potrebna, sem za one koje očekujemo da će cvetati (ciklame, azaleje, kaktusi…)

Najviše svetla vole kaktusi, a da bi na proleće procvetali, tokom zime ih ne treba zalivati. Međutim, jedina biljka iz porodice kaktusa, za koje se primenjuje suprotno pravilo je Božićni cvet.

Sobne biljke zimi bolje podnose suvu nego natopljenu zemlju. S tim što, ciklame, azaleje i ostale koje i zimi cvetaju treba zalivati na dva-tri dana. Kada se radi o prskanju cveća, voditi računa da li biljka to voli, jer u neljubitelje orošavanja spadaju ljubičice, za razliku od paprati.

pročitajte još i zašto je običaj da se poljubimo ispod imele?

 

 

24/03/2021 20:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px