Saveti koji traju

10/05/2021 18:05

Saveti koji traju

Predanja, tradicija i saveti se prenose usmeno i služe da očuvaju ili sačuvaju neku vrstu blaga. Gotovo da ne postoji kuća bez “babinog kuvara”, šerpa koja se boja sprala od upotrebe ili stoljnjak za svečare od pre rata. Pregrš stvari naučimo od starijih i iskusnijih i gotovo isto toliko ih i zaboravimo.

U nastavku par trikova, za koje su mnogi rekli da su genijalni, pa ih i koriste već dugo, a za one koji su možda zaboravili, da podsetimo.

1. Ako u vodu u vazi dodate aspirin, ruže će ostati sveže duplo duže. Ovakva “lekovita” voda pomoći će i hrizantemama, karanfilima, gladiolama, a u vodu u kojoj su narcisi treba dodati prstohvat soli, dok georgine vole malo sirćeta.

2. Gumica za tegle odličan je saveznik prilikom učenja deteta kako pravilno da drži olovku. Gumicu treba navući na ruku. Zatim, kroz nju provući olovku i okrenuti je za 180 stepeni.

pročitajte još i: Bez panike u prolećno spremanje

3. So treba prosuti preko masnih mrlja, jer će ona upiti u sebe veću količinu masnoće. Isprljanju tkaninu prekrite sa tankim slojem soli, sačekajte neko vreme i istresite. Manje mrlje će nestati, a one veće će se lakše oprati.

4. Zagorela šerpa se lakše čisti, ako prokuvate slani rastvor u njoj. Isti rastvor pomaže kod ribanja masnih zagorelih površine. Gotovo identičan efekat ostavlja kao i posle upotrebe specijalnih sredstava. Slani rastvor podrazumeva da u litar vode stavite 2 – 3 supene kašike soli i kuvate tu smešu oko 20 minuta.

5. Limunov sok uklanja boju od cvekle i bobičavog oća. Do sada se pokazala da industrijski sapuni pomažu da ljubičasta boja ostane na rukama. Te kako bi se rešili fleka koristite ili limun presečen na pola i trljajte ga po prstima ili ruke operite limunovim sokom.

6. Slana voda se dobrom pokazala i kada je u pitanju kuvanje jaja. Ako u slanu vodu stavite jaja da se kuvaju, ona neće popucati niti će belance iscuriti.

7. Stariji još kažu i da se hleb neće mrviti, ako ga pre rezanja stavite u vrelu vodu. Jednostavno nož možete i preliti vrelom vodom, te obrisati oštricu salvetom i ravno iseći hleb.

pročitajte još iKuhinjske krpe i peškire treba prati odvojeno

8. Ubod insektna smiriće se ako upotrebite krompir. Manji krompir oprati i preseći na pola pa ga staviti direktno na mesto ujeda. A kako ne bi „bežao“ sa kože fiksirajte ga zavojem ili flasterom. Ovo povrće će umanjiti svrab, upalu, ali i obezbediti dovoljno vlage mestu uboda, a što doprinosi zarastanju rane. Krompir je saveznik i kada su iritacije druge vrste u pitanju.

9. Strane sveta se mogu odrediti i uz pomoć običnog sata. Ručni sat okrenuti tako da mala kazaljka gleda u pravcu sunca. Zatim podelite na pola ugao između male kazaljke i cifre 1. Ta linija koja deli ugao, pokazivaće jug.

10. Prozore treba prati samo kada je oblačno vreme. Tada na njih neće padati sunčeva svetlost i neće dolaziti do brzog sušenja i neće ostajati tragovi krpe.

 

10/05/2021 18:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px