Samo tri osobe su pobjegle iz Alkatraza, a evo i kako!

26/02/2018 16:30

Samo tri osobe su pobjegle iz Alkatraza, a evo i kako!

Zatvor Alkatraz smješten u zalivu San Francisko na ostrvu Alkatraz i važi za jedno od najozloglašenijih zatvora na svijetu. U jednom periodu ovdje su boravili najveći kriminalci u Americi, a samo troje zatvorenika je odavde uspjelo da pobjegne.

U svojoj tridesetogodišnjoj istoriji postojanja, samo je jedna grupa zatvorenika uspjela da uspješno pobjegne iz Alkatraza. Od 36 ljudi koji su ikada pokušavali da pobjegnu dotad, 23 je ubijeno, a ostali su se udavili.

Međutim, tri čovjeka, braća Džon i Klarense Anglin i Frenk Moris izveli su jedno od najvećih bjekstava iz zatvora ikad. Tri zatvorenika planirali su bijeg nekoliko mjeseci, a tajno, pravili su i oruđe potrebno za ovaj poduhvat. Onda, 11. juna 1962. godine, svoj plan su sproveli u djelo.

Jedino bjekstvo iz Alkatraza ikada

Te noći, Džon, Klarens i Frenk napunili su krevete papirom, da liči kao da spavaju i provukli su se kroz ventilacione cijevi, te su se popeli na vrh zatvora. Kroz sulundar spustili su se na tlo i uz pomoć plovila koje su napravili od 50 ukradenih kabanica, otplovili su u Tihi okean. Obezbjeđenje nije ni u jednom trenutku shvatilo da ih nema.

Da li su živi bjegunci iz Alkatraza?

Ipak postoji kvaka: niko ne zna šta se sa bjeguncima desilo. Kada je dijelove splava izbacilo more na obalu, mnogi su pretpostavili da su se bjegunci udavili ili da su preminuli usljed posljedica smrzavanja u ledenoj vodi.

Ipak, 50 godina kasnije, Anglin porodica dala je dokaze koji upućuju na to da su bjegunci preživjeli. Za početak, Klarensova i Džonova majka dobila je čestitke za Božić koje su potpisali ovi momci, tri godine nakon bjekstva. Porodica je takođe objavila fotografije braće nastale najvjerovatnije 20 godina od bjekstva.

Navodno, Džon Anglin je poslao pismo policiji San Franciska 2013. godine u kojem je naveo da su sva trojica preživjeli bijeg, a da je u vrijeme slanja pisma, jedino on i dalje bio živ. Ipak, FBI sumnja u autentičnost pisma, tako da je sudbina ova tri momka ostala dio legende.

26/02/2018 16:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px