Ptica sa muzičkim ukusom

05/11/2014 13:03

Ptica sa muzičkim ukusom

Naučnici su otkrili da su drozdovi ptice koje pjevaju u “harmonijskim serijama”, prijatnim i skladnim tonovima koji se uglavnom koriste u muzici.

Proučavanjem ovih ptica i načina na koji pjevaju, stručnjaci smatraju da će saznati koliko muzika zavisi od biologije i porijekla, a koliko od kulture.

Harmonijske serije zasnivaju se na jednoj osnovnoj noti, a prate ih varijacije u visini tona te originalne note.

Naučnici su saznali da oko 70 odsto ptica koristi ovaj šablon. Mužjaci drozda (Catharus guttatus) pjevaju od šest do deset vrsta pjesama, često visokih tonova i brzog ritma.

Emili Dulitl, kompozitor na Korniš fakultetu Umjetnosti u Sijetlu i Tukamza Fič, biolog na Bečkom Univerzitetu, analizirali su 144 tipa pjesama mužjaka drozda.

Doktorka Dulitl je rekla da su nakon usporenog puštanja pjesama uspjeli da čuju harmonijske serije, a statističari su analizirali izbor visine tona u pjesmi. Oni vjeruju da ženke drozdova biraju partnera prema harmonijskim sposobnostima, ili prema jednostavnijim kombinacijama tonova.

Naučnici smatraju da ljudi dijele svoju sklonost ka muzici sa drugim vrstama, te da postoji nešto u nama što čini određene kombinacije tonova privlačnim, a druge ne.

05/11/2014 13:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px