Pozitivna psihologija: Kako biti srećan?

23/01/2018 16:04

Pozitivna psihologija: Kako biti srećan?

U posljednje dvije decenije, pozitivna psihologija je postala dio naučnih istraživanja sreće, ljudskog potencijala i uspjeha. Ona se zalaže da to da psiholozi ne treba samo da se bave mentalnim oboljenjima, već i onime što čini život vrijednim življenja.

Otac pozitivne psihologije Martin Seligam, sreću je opisao kao često osjećanje pozitivnih emocija, poput uzbuđenja, veselja i zadovoljstva, kombinovanih sa osjećajima svrhe. Ova definicija implicira pozitivno razmišljanje u sadašnjosti i optimistični pogled na budućnost.

Ipak, kasnije, stručnjaci su pokazali da sreća nije nepromjenljivo stanje, već je fleksibilna i zavisi od nas.

Šta je ključ sreće?

U filozofiji postoje dva puta sreće- hedonizam i eudajmonizam. Dok se hedonizam odnosi na to da je za sreću potrebno maskimalno uživanje, zadovoljavanje sopstvenih potreba i želja, ali i izbjegavanje bola, eudajmonizam nas uči da je sreća najviše dobro i cilj ljudskog života, nakon ispravnog postupanja.

Nedavna istraživanja pokazala su da je psihološka fleksibilnost ključ velike sreće i dobrobiti. Na primjer, ukoliko smo otvoreni ka emocionalnim iskustvima i možemo da tolerišemo teške periode, idemo ka bogatijem i smislenijem postojanju.

Pročitajte i… Najljepše izreke i citati o sreći

Studije su pokazale da način na koji odgovaramo na okolnosti u našim životima ima uticaj na sreću više od samih događaja. Stres, tuha i anksioznost su kratkoročna osjećanja koja ne znače da ne možemo da, na kraju, budemo srećni.

Isto tako, u psihologiji postoji fenomen nazvan post- traumatski rast, koji je vidljiv kod ljudi koju su pretrpjeli neku traumu poput bolesti ili gubitka. Nakon toga svoj život su opisivali kao srećniji i smisleniji.

23/01/2018 16:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px