Poslušajte najsrećniju božićnu pjesmu čiji je kompozitor- nauka!

06/12/2017 16:49

Poslušajte najsrećniju božićnu pjesmu čiji je kompozitor- nauka!

Grupa muzičara okupila se kako bi uz pomoć nauke osmislili i snimili najsrećniju prazničnu pjesmu svih vremena.

Bilo da ih volimo ili ne, novogodišnji i božićni praznici nisu isti bez dobro poznatih melodija. Iako je ovaj trend najpopularniji u zapadnim zemljama, u proteklih nekoliko godina, postao je omiljen i kod nas, a brojne klasične američke pjesme poput “Jingle Bells” i “Santa Claus is coming to town” uveliko se pjevaju i u domovima u našoj zemlji.

Iako ove pjesme kod većine ljudi izazivaju lijepa osjećanja, muzičari su odlučili da odu korak dalje i da, uz pomoć naučnika, osmisle i snime navodno najsrećniju prazničnu pjesmu svih vremena.

Ovo je najsrećnija božićna pjesma

Forenzički muzikolog Džo Benet je skoro cio život proveo analizirajući kompoziciju pjesama, a radi kao savjetnik u muzičkoj industriji. Specijalizovao se za prepoznavanje sličnosti u pjesmama i tako pomaže muzičarima da budu originalni i da izbjegnu korišćenje melodija koje su slične već snimljenim pjesmama. Kako uskoro kreću praznici, Džo je, uz pomoć znanja i svog muzičkog talenta, analizirao riječi, teme, note, tempo i vokal u više od 200 poznatih prazničnih pjesama, ne bi li osmislio jedinstvenu prazničnu himnu.

“Ne postoji formula za uspješnu pjesmu, a u praksi, tekstopisci kombinuju svoje iskustvo, muzičke vještine i lične kreativne preferencije, dok pišu pjesmu”, objasnio je Benet. “Međutim, mi možemo da na osnovu karakteristika omiljenih prazničnih pjesama, izvučemo ono zajedničke stavke koji ih čine omiljenim i veselim”, dodao je ovaj muzikolog.

Kada su u pitanju božićne pjesme, najpopularnije uključuju karakteristike poput spominjanja riječi zabava, snijeg, dom, ljubav i mir, ali i sami pojmovi Djeda Mraza te Božića igraju veliku ulogu. Uz to, omiljene praznične melodije sadrže i zvuk zvončića, a prosječan tempo je 115 bita u minuti.

Na kraju analiziranja, napravljena je pjesma “Love’s not just for Christmas”, koju je snimio londonski gospel hor. Uz njih, pjevali su i muzičke legende poput Madone i Džordža Majkla. Britanski tekstopisac, Stiv Anderson, napisao je riječi pjesme.

U nastavku, poslušajte kako zvuči najsrećnija božićna pjesma ikada!

06/12/2017 16:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px