Poklonili univerzitetu kolekciju sa više od milion insekata!

04/04/2017 14:31

Poklonili univerzitetu kolekciju sa više od milion insekata!

Iako djeluje pomalo neobično, ali jedan bračni par je Univerzitetu u Arizoni poklonio svoju kolekciju od više od milion insekata!

Interesovanje i pasiju za skupljanje insekata bračni par O’Brajen gaje više od 60 godina koliko im je bilo i potrebno da prikupe ovu kolekciju vrijednu pomena.

Krajem 1950-tih godina tada mladi bračni par O’Brajen počeo jer da pravo zajedničku neobičnu kolekciju insekata, a nakon 60 godina odlučili su da sve poklone Univerzitetu u Arizoni kako bi kolekcija u potpunmosti ispunila svoju svrhu – da pomogne u učenju i izučavanju.

Insekti koji se nalaze u ovoj bogatoj kolekciji prikupljani su sa teritorija višd od 70 država svijeta – sa svih sedam kontinenata.

Luis i Čarli O’Brajen su postali entomolozi i putovali su po svijetu skupljajući insekte, koji se nalaze u više od 1.000 staklenih posuda. Ovakva donacija veoma je rijetka, a udvostručiće postojeću kolekciju insekata državnog univerziteta u Arizoni.

Zbog velikog broja zaista rijetkih primjeraka insekata – ova donacija, odnosno kolekcija, vrijedi 12 miliona dolara.

Kolekcija ima dvije glavne teme: surlaše (weevils-više od milion insekata surlaša se nalazi u kolekciji) i planthoppere (više od 250.000 planthoppera u kolekciji).

04/04/2017 14:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px