Ovo su 5 najstarijih stvari na svetu!

28/01/2019 15:08

Ovo su 5 najstarijih stvari na svetu!

Pored same planete Zemlje, koja je stara 4,54 milijardi godina, teško je utvrditi koja je stvar najstarija na njoj. Čak i za potrebe ove liste…

U nastavku saznajte koje su to neke od najstariji predmeta, fosila, planina, kamenja i artifakta ikada pronađenih na našoj planeti.

Najstarije stvari na Zemlji

Jezero Zajsan

Ovo jezero nalazi se u Kazahstanu i staro je 65 miliona godina, te se smatra najstarijim jezerom na svijetu. Ono je nastalo negdje u periodu Krede (prije od 145 do 66 miliona godina), kada su Zemljom vladali dinosaurusi.

Planine Mekhonjva

Mekhonjva predstavljaju nastariji planinski vijenac na svijetu, nastao prije oko 3,6 miliona godina. Dijeli Mpualangu, Južnu Afriku i Esvatini. Tu se nalazi i najstarije zlato ikada iskopano, kao i najstariji fosili. Ove planine pod zaštitom su UNSECO, a ušle su i u Ginisovu knjigu rekorda kao nastarije planine na svertu.

Stromatoliti

Ovi najstariji fosilni ostatci cijanobakterija otkriveni su u Australiji. Stari su oko 3,5 milijardi godina, a arheološki predstavljaju najstariji vidljivi organizam.

Hematit cjevčice

Ovi fosilni ostaci predstavljaju nastariji otkriveni fosil na svijetu. Potiču od prije 3,7 do 4,3 milijardi godina, apronađeni su u Kanadi. Ovi ostaci su i najraniji poznati organizmi nastali na Zemlji.

Zikron

Najstariji kamen, od zikron kristala, otkriven je u Australiji. On je star između 4,375 milijardi do 6 miliona godina. Oni nam pomažu da saznamo i u kakvom je stanju Zemlja bila u samom početku nastajanja.

Foto: Wikimedia commons, Live science, UNESCO, National Geographic

28/01/2019 15:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px