Ovo sigurno niste znali o Mona Lizi

12/12/2019 10:55

Ovo sigurno niste znali o Mona Lizi

Na današnji dan, 1913. godine slika Leonarda da Vinčija “Mona Liza” pronađena je u Firenci, dvije godine pošto je ukradena iz pariskog muzeja “Luvr”.

Mona Liza ili Đokonda (ital. Monna Lisa, La Gioconda, franc. La Joconde) je čuveno remek-djelo renesansnog slikara Leonarda da Vinčija. Danas je portret Mona Lize izložen u Muzeju Luvr, u Parizu.

9 činjenica o Mona Lizi

  1. Iako je Da Vinči počeo da slika Mona Lizu u rodnoj Italiji, završio ju je u Francuskoj, po naređenju kralja Fransoa I. Luj XiV ju je premjestio u palatu u Versaj, iz dvorca Fontenblo gdje je bila dotad. U 19. vijeku, Mona Liza se nalazila u budoaru Napoleona Bonaparte.
  2. U pitanju je slika, urađena na drvenoj podlozi, a ne ulje na platnu. Platno je umjetnicima bilo dostupno tek u 14. vijeku.
  3. Mona Lisa je imala svoju sobu u Luvru koja je bila posebne temperature.
  4. Mona Lisa je velika misterija, a naučnici je i dalje analiziraju. Nacionalni komitet Kulturnog nasljeđa je 2010. otkrio da se u njenom desnom oku nalaze sitni inicijali umjetnika: L.V.
  5. Džeki Kenedi je zaslužna za to što su brojni Amerikanci vidjeli sliku, budući da je “gostovala” u galerijama u Vašingtonu i Njujorku.
  6. Slika je postala svjetski poznata tek 1911. godine, kada je ukradena. Vraćena je dvije godine kasnije.
  7. Otkako je stigla u Luvr 1815., Mona Lisa je dobila brojna ljubavna pisma, a danas, ima i svoju mejl adresu gdje joj stižu e- pisma.
  8. Nisu svi obožavatelji slike. Ovo remek- djelo je 1956. prvo neko polio kiselinom, a druga osoba ju je gađala kamenom. Šteta je mala, ali primjetna. Tokom 1974. slika je napadnuta sprejom, a 2009. neko je na nju bacio plastičnu čašu sa kafom.
  9. Mona Lisa je dio francuskog kulturnog nasljeđa. Pripada javnosti i ne može se prodati.
12/12/2019 10:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px