Otvorena prva biciklistička staza od reciklirane plastike

18/09/2018 12:32

Otvorena prva biciklistička staza od reciklirane plastike

Prva biciklistička staza, koja je napravljena od reciklirane plastike, otvorena je u Holandiji.

Cilj ovakvog projekta je smanjivanje miliona tona odbačene plastike, na godišnjem nivou.

Projekat zaštite i očuvanja životne sredine

Staza koja je postavljena u gradu Zvoleu, na sjeveru Holandije, duga je trideset metara. Sačinjena je od količine plastike koja je ekvivalentna količini od 500.000 čepova i prema procjeni stručnjaka, tri puta je izdržljivija od tradicionalnih staza.

Idejni tvorci staze su An Kudstal i Simon Joritsma i kako navode, riječ je o prvom koraku ka održivim saobraćajnicama, napravljenim od recikliranog plastičnog otpada.

Prema statističkim podacima Programa UN za životnu sredinu, osam miliona tona plastičnih boca, ambalaže i drugog otpada završi u okeanu svake godine, uništavajući i ubijajući morsku život.

Aktivistkinja “Prijatelja zemlje”, Ema Pristland, saopštila je da ovaj način upotrijebe plastike može pomoći pri uklanjanju plastike, ali da je nejasno šta se događa s plastikom, nakon što se istroši površina staze.

Mnogi evropski gradovi poput Londona, Amsterdama i Pariza traže načine prelaska na cirkularnu ekonomiju. Cirkularna ekonomija predstavlja ponovno korišćenje proizvoda, dijelova i materijala, kako bi se spriječilo stvaranje otpada i zagađenja.

Prema navodima iz Vlade Holandije, plan je da se upotreba sirovina prepolovi do 2030. godine i da se na taj način ubrza prelaz ka cirkularnoj ekonomiji.

Otvaranje druge biciklističke staze u selu Gitorn na sjeveroistoku Holandije, očekuje se u novembru.

FOTO:Youtube/Printscreen

18/09/2018 12:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px