Odakle potiče ljudska svijest?

04/06/2018 16:37

Odakle potiče ljudska svijest?

Znamo li kako funkcioniše svijest? Iako svijest igra glavnu ulogu u životu svakog pojedinca, o njoj znamo vrlo malo.

Svijest obuhvata skup psihičkih procesa i doživljaja – sposobnost svakog pojedinca da doživi i osjeća.

Porijeklo svijesti?

Kako svijest funkcioniše za većinu je nepoznata. Stručnjaci vjeruju da svijest čine uzbuđenje i svjesnost.

Činjenica je da uzbuđenje kontroliše moždani stub, dok je porijeklo svjesnosti misterija i dalje.

Istraživači sa Harvarda došli do zanimljivog otkrića. Naime, otkrili su da postoji mogućnost da povezanost određenih dijelova mozga sa moždanim stablom reguliše svijest.

Sprovedena je analiza kako bi se ustanovio razlog zbog kog pojedini pacijenti ostaju budni i pored teških povreda, dok pak drugi padaju u komu.

Studija je obuhvatila 36 pacijenata sa lezijom moždanog stabla. Njih dvanaestoro, odnosno trećina, zapala je u stanje kome, dok su 24 pacijenta ostala svjesna. Deset pacijenata od njih dvanaestoro imalo je oštećenje u jednom dijelu srednjeg mozga.

Taj dio mozga, prema vjerovanju stručnjaka, povezan je sa održavanjem svijesti. Nakon proučenih snimaka zdravog mozga, naučnici su otkrili dvije oblasti povezane sa navedenim dijelom srednjeg mozga.

Na osnovu ovog istraživanja, izveden je zaključak da njihova veza ima važnu ulogu u regulisanju svijesti. Dva dijela korteksa su od relevantnog značaja.

Naučnici smatraju da će buduća istraživanja, koja moraju obuhvatiti veći broj ispitanika, pružiti pozitivne rezultate i odgovore.

Ukoliko se teorija pokaže kao ispravna, odnosno, ukoliko su identifikovani dijelovi mozga odgovorni za ljudsku svijest, otkriće bi predstavljalo neprocjenjiv značaj za pacijente koji se nalaze u komi, jer bi na taj način bile otkrivene i odgovarajuće terapije za liječenje.

04/06/2018 16:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px