Novogodišnji običaji u zemljama širom svijeta!

30/12/2016 16:25

Novogodišnji običaji u zemljama širom svijeta!

Doček Nove godine često se naziva i najluđa noć u godini, a za mnoge predstavlja najbolji provod koji se čeka 365 dana.

Međutim, ne slavi se doček Nove godine u svim državama na svijetu na isti način, a običaji se razlikuju od društva do društva.

Evo kako Novu godinu dočekuju stanovnici nekih zemalja širom svijeta:

Grčka

U Grčkoj se tradicionalno u novogodišnjoj noći siječe kolač u kom se nalazi skriveni novičić koji prema vjerovanju donosi sreću onome ko ga pronađe. Kada se siječe ovaj kolač prvo parče je za malog Isusa, drugo je za oca kuće, a treće parče za kuću. Prema vjerovanju – ukoliko se u trećem parčetu nađe novčić to znači da će te godine rano doći proljeće, a porodica može očekivati sreću tokom cijele godine.

jelka-nova-godina

Kada se dočekuje Nova godina u Grčkoj je običaj i da neko od bliskih prijatelja ili članova porodice uđe prvi u kuću kako bi donijeli sreću i spriječili da se loše stvari dešavaju u toj kući.

Njemačka

Doček Nove godine u Njemačkoj ne može da se zamisli bez vatrometa, a upravo stanovnici ove države svake godine za novogodišnje vatromete potroše 100 miliona evra. Prema tradiciji, koju nijemci izuzetno poštuju, u novogodišnjoj noći bi trebalo praviti buku – a ovaj običaj potiče još iz srednjeg vijeka kada su ljudi zveckajući išli ulicom kako bi na taj način rasterali zle duhove.

Za najluđu noć trpeza je veoma simbolična, pa se tako na njoj obavezno mora naći supa od sočiva ili svinjetina – što predstavlja simbol blagostanja, dok riba na trpezi označava dobru budućnost. Vjeruje se da ko za Novu godinu raširi veš – sam će biti kriv ukoliko u novoj godini bude morao puno da radi.

Austrija

Kako bi osigurali sreću i blagostanje svojoj porodici u novoj godini, austrijanci pripremaju svečani ručak koji mora uključiti pečenje, ali i dezert sladoled od mentola u obliku djeteline sa četiri lista.

slavlje-nova-godina

Velika Britanija

U Velikoj Britaniji sreća u narednoj godini zavisi od toga ko im prvi u novoj godini dođe u goste. Prema vjerovanju imaćete sreće ukoliko prvi gost u novoj godini bude muškarac sa poklonima, dok je loša vest ako vas prvo posjeti sama ženska osoba.

Sicilija

Sicilijanci imaju jednostavan recept za sreću u novoj godini – sve što treba jeste da za Novu godinu jedete lazanje i izbjegavate makarone ili bilo koju trudu tjesteninu osim lazanja.

Norveška

Tradicionalno se u Norveškoj za Novu godinu priprema puding od pirinča koji se sprema u velikoj posudi u kojoj se nalazi samo jedan sakriveni badem. Vjeruje se da osoba koja u svojoj porciji pudinga dobije i badem može očekivati sreću i bogatstvo u novoj godini.

vatromet-nebo

Japan

Prema običaju u Japanu se Nova godina dočekuje cio dan. Ritual dočeka Nove godine počinje rano ujutru čišćenjem kuća, a ovaj dio se naziva “ousouji” – što znači da “tjeraju prašinu” iz prošlosti i pripremaju dom za uspješnu novu godinu budu novih stvari.

Brazil

U Brazilu se Nova godina dočekuje pored okeana. Brazilci imaju običaj da Novu godinu dočekuju obučeni u bijelu odjeću koja predstalja sreću i mir, a nakon slavlja u ponoć, vatrometa i večere, odlazi se na plažu kako bi se preskakalo “sedam talasa”, bacalo cvijeće u okean ili palile svijeće kako bi Nova godina donijela sreću i bogatstvo.

Kina

Prema vjerovanju u Kini, crvena je boja koja donosi sreću i veselje, pa je upravo ova boja dominantna i za doček Nove godine. Takođe, pripremanje za novogodišnju noć podrazumijeva i sklanjanje svih noževa iz kuće na 24 sata kako se niko ne bi povrijedio jer bi ta nezgoda značila da je jedna osoba “presjekla”, odnosno spriječila sreću cijele porodice u novoj godini.

30/12/2016 16:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px