Nevjerovatne i bizarne tajne CIA

06/02/2018 13:42

Nevjerovatne i bizarne tajne CIA

Od tajnih prodavnica kafe, do misterioznih statusa, u nastavku otkrijte malo poznate činjenice Centralne obavještajne agencije.

Centralna obavještajna agencija (engl. Central Intelligence Agency, CIA)je obavještajna služba zadužena za prikupljanje i analizu podataka o stranim vladama i korporacijama, ali i o pojedincima.

Te podatke, CIA dostavlja resorima Vlade SAD. Uz to, CIA objavljuje javne i tajne podatke, a usput je i skrivena ruka vlade SAD i sprovodi tajne operacije.

Nastala je 18. septembra 1947. godine, a sjedište joj se nalazi u Langliju u Virdžiniji. Preteča CIA bila je Kancelarija za strateške usluge, na čijem čelu nalazio se Vilijam Donovan, koji se danas smatra ocem obje organizacije.

U nastavku otkrijte neke tajne CIA

Provjera društvenih mreža

Da, zaista nije u pitanju teorija zavjere, CIA i te kako provjerava društvene mreže, a prema nekim izvorima, dnevno, čita se do 5 miliona tvitova. Uz to, CIA nagdleda i ajfone, androide, Linux, Windows i macOS kompjutere itd.

Tajni muzej

Lociran u sjedištu CIA u Langliju, nalazi se ogroman muzej, koji je kvalifikonan kao najbolji muzej na svijetu, a u njega smiju da uđu samo članovi CIA, kao i specijalni gosti.

Pročitajte i… Tajne FBI za koje sigurno niste znali!

Kafa i CIA

Zbog toga što u poznatom kafiću Starbucks je potrebno dati ime pri naručivanju kafe, u sjedištu CIA postoji “Radnja broj 1”, odnosno Starbucks za zaposlene. Svih devet radnika u ovom Starbucksu moraju da prođu bezbjednosne mjere, a niko u prodavnicu ne ulazi, bez prethodnog provjeravanja.

Čak su i statue misteriozne

Tokom devedesetih godina 20. vijeka, u CIA sjedište instalirana je šifrovana skulptura nazvana “Kriptos”. Poslije skoro 30 godina, niko i dalje nije “provalio” šifru.

Nije svaka metoda mučenja koncencionalna

Navodno, agencija koristi muziku grupe Red Hot Chili Peppers, kao i Slim Shady-ja, kao zvaničan metod mučenja za teroriste.

CIA i vanzemaljci

CIA je omogućila svakom ko ima koristi Internet, da pristupi CREST-u, onlajn CIA čitaonici u kojoj ima 930000 dokumenata o NLO susretima i vanzemaljcima.

06/02/2018 13:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px