Neraskidiva veza čovjeka i životinja: Kit spasao ronioca od napada ajkule! (VIDEO)

10/01/2018 16:43

Neraskidiva veza čovjeka i životinja: Kit spasao ronioca od napada ajkule! (VIDEO)

Snimljeno u vodama Kukovih ostrva, video pokazuje velikog kita koji odguruje ronioca na površinu, u cilju da ga spasi od napada tigraste ajkule.

Kukova ostrva nalaze se u arhipelagu Polinezije u južnom Pacifiku i omiljeno je mjesto brojnim roniocima, budući da u ovim vodama postoji mnoštvo različitih vrsta životinja i podvodnih biljaka.

Baš iz tog razloga, na ronjenje u morima oko Kukovih ostrva odlučio se i šezdesettrogodišnji biolog Nam Hauser, ali nije mogao ni da zamisli da će mu život spasiti ogromni grbavi kit.

Kit spasao čovjeka od napada ajkule

Naime, dok je ronio sa kitovima, što radi već 28 godina, Nama je u jednom momentu jedan od ovih stanovnika mora kljunom podigao i iznio na površinu. Zbunjeni ronilac je tek onda shvatio da se u tom trenutku, približavala tigrasta ajkula. Drugi kit je repom udarao po vodi ne bi li otjerao predatora.

Grbavi kitovi mogu da narastu i do 19 metara u dužinu, pa ne čudi što su tokom spašavanja, Namu ostale brojne modrice po tijelu koje su boljele i satima nakon što ga je kit izbacio na površinu.

Proveo sam skoro 30 godina roneći sa kitovima i nikada ranije nisam doživio da budu ovoliko taktilni sa nekim, a da ne pričam o tome da je neki želio da me popne na glavu, leđa ili grbu ili pak da me spasi“, izjavio je biolog.

Kada je kit počeo da gura Nama, njegov tim se uspaničio i ugasio kamere, jer nisu željeli da snimaju moguću stravičnu scenu.

Ovo nije prvi zabilježeni slučaj da ovaj podvodni džin štiti slabija stvorenja. Tako je 2009. godine, tokom ekspedicije na Antarktik, istraživač Robert Pitman usnimio dva grbava kita koja su štitila foku nasukanu na santu leda okruženu kitovima- ubicama, odnosno orkama.

Nakon toga, Pitman je istraživao ovu naklonost grbavih kitova i otkrio da je od 1951. do 2012. zabilježeno preko 100 interakcija grbavih kitova i kitova ubica, gdje su grbavi sisari spašavali druge napadnute vrste životinja.

video u kojem kit spašava Nama Hausera pogledajte u nastavku.

10/01/2018 16:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px