Nauka i najpopularnije narodno vjerovanje: Koliko će trajati zima?

31/01/2018 12:40

Nauka i najpopularnije narodno vjerovanje: Koliko će trajati zima?

Prije televizije, Interneta i smartfona, ljudi su na različite načine pokušavali da predvide kakvo će biti vrijeme. A evo šta nauka ima da kaže na tu temu!

Medvjed i sjenka

Ovo vjerovanje rasprostranjeno je svuda po svijetu, a dok kod nas medvjed predviđa vrijeme, u SAD to je mrmot ili jež, dok je u Njemačkoj to jazavac. Bilo kako bilo, vjerovanje je isto: ukoliko medvjed/mrmot izađe iz svoje jazbine i vidi sjenku, to znači da će zime biti još šest nedjelja. Naučnici su pokušali da objasne kako to životinja može da predvidi vrijeme, ali i dalje ne mogu sa sigurnošću da tvrde da su došli do pravog odgovora.

Kako mrmot predviđa vrijeme?

Naime, naši preci su se često oslanjali na ponašanje životinja i njihov odgovor na vremenske promjene, kako bi predvidjeli samo vrijeme i tako organizovali sjetve i žetve. Ali kako to mrmot može znati koliko će trajati zima?

Naime, kada životinja izađe iz svoje jazbine i vidi svoju sjenku, znači da je nebo kristalno čisto i da nema oblaka. Samim tim, bez oblaka, nema naznaka da će padati snijeg ili kiša, te da će temperatura narasti. Naučnici kažu da ovakvo nebo zimi uglavnom označava da nam slijedi još hladnih dana.

Naravno, ovo nije uvijek slučaj, te se ne može uzeti kao naučno dokazana činjenica da mrmot, jazavac, medvjed ili pak jež mogu zaista, bez pogreške, da predvide vrijeme.

31/01/2018 12:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px