Naučnici na korak da otkriju zašto se zapravo zaljubljujemo

23/11/2017 16:56

Naučnici na korak da otkriju zašto se zapravo zaljubljujemo

Zaljubljivanje je jedno od najvećih misterija, a naučnici vjeruju da je čovjek počeo da razvija ova osjećanja, kako bi opstao.

Prvi put, naučnici su našli dokaz da se ljubav razvila u procesu evolucijske selekcije kako bi se povećala šansa da tadašnji ljudi osnuju porodice.

Istražujući pleme iz Tanzanije, koje ne koristi modernu kontracepciju, otkriveno je da pojedinci stupaju u stravstvene veze kako bi imali više djece. Prethodna istraživanja, tvrdila su da je zaljubljivanje usledelo evolucijski, kako bi spriječilo muške pripadnike zajednice da ubiju svoje potomke.

Zašto je nastala ljubav?

Vodeći se time da je kod većine primata prisutna monogamija, istraživači sa Univerziteta London, došlii su do zaključka da se ljubav javlja kao instinkt koji sprečava ubijanje mladunaca. Takođe, kod vrsta gdje ženke i mužjaci imaju snažu vezu, šanse za preživljavanje su mnogo veće, jer mužjaci pomažu i u odgajanju mladunaca.

Prema istraživačima, ovo je, evolucijski dovelo do novih veza u mozgu, a rezultat je rast ljudske zajednice i jači i bolji razvoj odnosa u samoj zajednici.

“Studija daje novi uvid u evolucijsku prošlost čovjeka, naročito u društvima lovaca i sakupljača, gdje su pojedinci bili odgovorni za izbor partnera”, navedeno je u studiji.

23/11/2017 16:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px