Najslađe činjenice o čokoladi!
Povezane objave
Čokolada je definitivno jedna od najomiljenijih poslastica velikog broja ljudi širom svijeta. Ovo je samo jedna od činjenica vezanih za ovaj slatkiš.
Pročitajte neke od najzanimljivijih činjenica o čokoladi:
- Miris čokolade povećava theta moždane valove koji izazivaju opuštanje.
- Bijela čokolada se tehnički ne smatra čokoladom, jer ne sadrži kakao.
- Mnoga su naučna istraživanja pokazala da čokolada uopšte ne podiže nivo lošeg holesterola. Zapravo, čokolada kod nekih ljudi može čak i sniziti nivo holesterola
- Čokolada ne uzrokuje karijes. Studija iz Univerziteta Osaka u Japanu je otkrila da se neki dijelovi kakaa, glavnog sastojka čokolade, zapravo bore protiv karijesa!
- Jedna studija sa više od 44.000 ispitanika je pokazala da su oni koji su sedmično konzumirali čokoladu imali manje izglede da će doživjeti srčani udar za 22 posto.
- Naučno ime za drvo na kojem raste kakao je Theobroma cacao, što znači “hrana bogova”.
- Car Asteka – Montezuma II je pio više od 50 šoljica čokolade dnevno.
- Industrija čokolade vrijedi oko 110 milijardi dolara godišnje.
- Istraživanje sprovedeno 2013. godine je pokazalo da se zbog mirisa čokolade u knjižari poveća šansa da će kupci kupiti kuvare ili ljubavne romane za 40 odsto, a za 22 odsto je vijeća šansa da će kupiti knjigu bilo kojeg žanra.
- Maje su koristile kakao kao valutu, koji je vrijedio više nego zlatna prašina. Uzgoj je bio ograničen tako davrijednost nije nikada padala.
- Gotovo polovina proizvedenih čokolada u svijetu se pojede u Evropi.
- Do 17. vijeka čokolada je bila rezervisana za evropsku elitu. U to vrijeme se smatralo da ova tamna poslastica ima hranjiva, ljekovita i afrodizijačka svojstva.
- Opsežna studija objavljena u časopisu “Journal of American Medical Association” je zaključila da “Čokolada ne igra nikakvu ulogu u nastanku akni… čak ni velike količine čokolade nisu klinički pogoršale akne.”
- Prosječan stanovnik Švajcarske pojede oko 11 kilograma čokolade godišnje. Švajcarci takođe imaju i najmanje zabilježenih slučajeva srčanog udara.
- U jednom istraživanju na Univerzitetu u Indijani je zaključeno da su biciklisti koji su pili čokoladno mlijeko nakon treninga bili manje umorni. Takođe su postigli i bolje rezultate na testovima izdržljivosti od onih koji su pili sportski energetski napitak
- Jedna je studija pokazala kako čokolada može umanjiti kašalj gotovo jednako efektivno kao i sirupi.
Pogledajte još:
Evo kako su nastali nazivi za Viber, Instagram, Skype, Twitter!
Koliko sadržaja se dnevno pogleda na YouTube-u?
Stvari za koje niste znali da su izumjele žene
Od šume do bazena: 12 ideja arhitekata za rekonstrukciju Notr Dama
Nevjerovatne naučne činjenice koje sigurno niste učili u školi
Obilježava se Svjetski dan pice!
Jedan vijek manikira
Juče su i zvanično potrošeni resursi planete za ovu godinu
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*