Najslađe činjenice o čokoladi!

25/07/2016 10:50

Najslađe činjenice o čokoladi!

Čokolada je definitivno jedna od najomiljenijih poslastica velikog broja ljudi širom svijeta. Ovo je samo jedna od činjenica vezanih za ovaj slatkiš.

Pročitajte neke od najzanimljivijih činjenica o čokoladi:

    1. Miris čokolade povećava theta moždane valove koji izazivaju opuštanje.
    2. Bijela čokolada se tehnički ne smatra čokoladom, jer ne sadrži kakao.
    3. Mnoga su naučna istraživanja pokazala da čokolada uopšte ne podiže nivo lošeg holesterola. Zapravo, čokolada kod nekih ljudi može čak i sniziti nivo holesterolaslatkisi
    4. Čokolada ne uzrokuje karijes. Studija iz Univerziteta Osaka u Japanu je otkrila da se neki dijelovi kakaa, glavnog sastojka čokolade, zapravo bore protiv karijesa!
    5. Jedna studija sa više od 44.000 ispitanika je pokazala da su oni koji su sedmično konzumirali čokoladu imali manje izglede da će doživjeti srčani udar za 22 posto.
    6. Naučno ime za drvo na kojem raste kakao je Theobroma cacao, što znači “hrana bogova”.
    7. Car Asteka – Montezuma II je pio više od 50 šoljica čokolade dnevno.
    8. Industrija čokolade vrijedi oko 110 milijardi dolara godišnje.bela cokolada
    9. Istraživanje sprovedeno 2013. godine je pokazalo da se zbog mirisa čokolade u knjižari poveća šansa da će kupci kupiti kuvare ili ljubavne romane za 40 odsto, a za 22 odsto je vijeća šansa da će kupiti knjigu bilo kojeg žanra.
    10. Maje su koristile kakao kao valutu, koji je vrijedio više nego zlatna prašina. Uzgoj je bio ograničen tako davrijednost nije nikada padala.
    11. Gotovo polovina proizvedenih čokolada u svijetu se pojede u Evropi.
    12. Do 17. vijeka čokolada je bila rezervisana za evropsku elitu. U to vrijeme se smatralo da ova tamna poslastica ima hranjiva, ljekovita i afrodizijačka svojstva.
    13. Opsežna studija objavljena u časopisu “Journal of American Medical Association” je zaključila da “Čokolada ne igra nikakvu ulogu u nastanku akni… čak ni velike količine čokolade nisu klinički pogoršale akne.”vrste cokolada
    14. Prosječan stanovnik Švajcarske pojede oko 11 kilograma čokolade godišnje. Švajcarci takođe imaju i najmanje zabilježenih slučajeva srčanog udara.
    15. U jednom istraživanju na Univerzitetu u Indijani je zaključeno da su biciklisti koji su pili čokoladno mlijeko nakon treninga bili manje umorni. Takođe su postigli i bolje rezultate na testovima izdržljivosti od onih koji su pili sportski energetski napitak
    16. Jedna je studija pokazala kako čokolada može umanjiti kašalj gotovo jednako efektivno kao i sirupi.
25/07/2016 10:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px