Manje poznate činjenice o braći Grim

04/01/2018 17:28

Manje poznate činjenice o braći Grim

Bez njih danas, ne bismo uživali u brojnim čuvenim bajkama, a u nastavku otkrijte sve što niste znali o čuvenoj braći.

Na današnji dan, rođen je Jakob Grim, osnivač savremene germanistike. S bratom Vilhelmom sakupio je i objavio čuvene priče i bajke za djecu kao što su Pepljuga, Crvenkapa, Uspavana ljepotica, Snežana i sedam patuljaka, Ramplstinskin, Hrabri krojač, Toma Palčić, Zlatokosa i Ivica i Marica.

Iako su poznati po tome što su prikupili i ovjekovječili brojne priče, braća Grim nisu bili samo puki “sakupljači bajki”. Od toga da su napisali rječnik, preko toga da su dobili otkaz na poslu na fakultetu, u nastavku predstavljamo najfascinantnije činjenice o čuvenoj braći Grim.

Velika porodica

Na žalost, istorija pamti samo dva brata Grim, a prava istina je da ih je bilo mnogo više. Grim porodica imala je devetoro djece, a njih šestoro su preživjeli. Uz još šestoro braća, Jakob i Vilhem imali su i jednu sestru.

Očevi u bajkama

Ova velika porodica rano je ostala bez muških članova, pa su tako otac i djeda Grim preminuli dok su djeca bila još vrlo mala. Ovo, prema nekima, objašnjava i činjenicu zašto u bajkama vrlo rijetko kada se spominju očevi glavnih junaka, dok su ženski likovi uglavnom u fokusu.

Lingvistika

Glavni zadatak braće Grim nije bilo čuvanje bajki od zaborava, nego lingvistika. Bajke su samo bile proizvod jezičkog istraživanja.

Drugi svjetski rat

Braća Grim rođeni su u Hanau, u njemačkoj saveznoj državi Hesen. Danas, u ovaj grad odlaze ljudi kako bi vidjeli mjesto rođenja slavne braće. Spomenik braći podignut je preko puta njihove rodne kuće, koja je uništena tokom Drugog svjetskog rata.
Pročitajte i… Konačno: Bajke braće Grim bez cenzure!

Grimov zakon

Kao dio lingivstičkog istraživanja, Jakob je istraživao istoriju i strukturu njemačkog jezika, pa je tako osmislio i kasnije nazvan Grimov zakon– prvo otkriće glasovne promjene u njemačkom jeziku.

Vječiti neženja

Dok je radio na istraživanju, Vilhem se oženio i imao je četvoro djece. Jakob je, pak, ostao neženja do kraja života.

Njemački rječnik

Prvo su postavili temelje, a kasnije su i razradili veliki njemački rječnik- Deutsches Wörterbuch. U pitanju je bio prvi veliki korak u stvaranju standardnog “modernog” njemačkog jezika još od Luterovog prevoda Biblije s latinskog na njemački. Ovaj rječnik imao je 33 sveske i bio je težak 84 kilograma, a postao je alfa i omega njemačke etimologije.

Siromaštvo

Dok su im otac i djeda bili živi, cijela porodica Grim živjela je u izobilju. Međutim, kasnije to se promijenilo, a godinu dana pošto su bajke objavljene, braća Grim jeli su jedan obrok dnevno, jer nisu imali novca da priušte više.

Otkaz

Dok je Vilhem bio poznat kao kreativni brat, Jakob je bio knjiški moljac. Ipak, zajedno su bili savršen tandem. Pored toga, imali su zajednička shvatanja politike, pa su tako braća Grim ušla su u istoriju kao dio Getingenske sedmorice– sedmorice profesora sa Univerzirteta Getingen, koji su se pobunili protiv apsolutizma kraljeva Hanovera, zbog čega su dobili i otkaz.

Veza sa Srbijom

Braća Grim su znali i srpski jezik, a dio bajki, preuzeli su upravo iz srpskog jezika, zahvaljujući Vuku Stefanoviću Karadžiću, sa kojim su bili u kontaktu.

04/01/2018 17:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px