Ljekovita svojstva aronije!

13/09/2020 14:53

Ljekovita svojstva aronije!

Aronija je lisrtopadni grm porijeklom iz Sjeverne Amerike. Ljekovita svojstva ove biljke vijekovima su bila pooznata Indijancima. Male tamne bobice biljke Aronia melanocarpa pune su hranljivih vitamina i antioksidanasa, poput vitamina C.

Aronija je biljka čija je ljekovitost tek nedavno otkrivena moderrnom svijetu. Sada se na ispitivanju njene blagodeti radi u laboratorijama širom svijeta. Najpoznatiji je njen benefit za cirkulaciju i krvne sudove koje izuzetno dobro održava i čisti. Od nedavno se sve češće naglašava i njen benefit za kožu. Ovo crno zrno je prava bomba antioksidanasa pa svakako ima višestruke benefite čišćenja našeg organizma od slobodnih radikala, neutrališe oksidaciju, stoga ona pomaže u mnogobrojnim procesima u organizmu koji se odražavaju na zdravlje svih organa.

Od nedavno je prepoznata i njena blagodet na pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i tijelo, a utiču i na brže zarastanje rana.

Aronija održava normalan krvni pritisak. Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak u granicama normale. Sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema sa krvnim pritiskom, u vidu varijacija ili povećanog pritiska.

I lišće aronije ima svoje svojstvene benefite- u vidu čaja je bukvalno injekcija snage koja totalno otklanja umor. Aronija je dragocjeni lijek u prevenciji kancera i suzbijanju posljedica pri liječenju kod kancerogenih stanja. Istraživanje sprovedeno 2003. godine pokazalo je da se aronija uspješno koristi u borbi protiv raka debelog crijeva. Istraživači sa univerziteta Ohajo otkrili su da se voće tamnije boje može uspješnije boriti protiv ove opake bolesti.
Prema istraživanju, pigmenti dobijeni iz crne šargarepe i rotkvice usporili su rast ćelija raka od 50 do 80 posto, a pigmenti iz aronije ubili su petinu postojećih ćelija ove bolesti.

Tamne bobice ove biljke sarže veliku količinu karotena, koji sprečava oštećenje očiju i mogućnost stvaranja katarakte. Aronija je takođe bogata flavonoidima, kao što su lutein i zeaksantin koji sprečavaju upale oka (uveitis). Velika koncentracija vitamina C je jako važan element dobrog imuniteta pa pomaže kod prehlada i gripa, kako su je početno Indijanci i koristili. Najbolja, u ovu svrhu, jeste sušenog ploda.

Ova čudesna biljka pomaže i pri regulisanju tjelesne težine, ona sprečava stvaranje viška masti oko stomaka, čest problem žena i muškaraca. Ima veoma mali broj kalorija i masnoća, a sadrži dijetalna vlakna što je čini jednom od najzdravijih voćaka. Ako planirate da budete siti, a pri tom puni snage i energije, i brinete o svom zdravlju- aronija je pravi izbor za vas.

13/09/2020 14:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px