Koliko je država na svetu?

09/07/2021 16:51

Koliko je država na svetu?

Istovremeno najlakše i najteže pitanje je “Koliko ima zemalja u svetu?”. Kako tvrde poznavaoci, odgovor zavisi od osobe do osobe, jer je mnogo onih koji imaju sopstvene definicije “države”. Prema jednima na planeti ima 196 zemalja, ali su njih  193 države članice Ujedinjenin nacija, a tri to i nisu, a to su Sveta Stolica – Vatikan, Kosovo i Država Palestina.

Šta je država?

Država je “politički subjekt koji ima potpunu suverenost na svojim teritorijama i ljudima”. Reč država se uopšteno koristi kako bi označila istu stvar kao i zemlja. Reč nacija se, međutim, razlikuje od države i zemlje, jer se odnosi na skup ljudi koji dele slična uverenja i kulturu. I nisu, nužno, ograničeni teritorijom, odnosno geografijom.

Države koje nisu na listi zemalja

  • Tajvan – Ujedinjene nacije smatraju da ga predstavlja Narodna Republika Kina
  • Kukova ostrava i Niue – obe države su u slobodnoj saradnji s Novim Zelandom, i članice su nekoliko specijalizovanih agencija UN-a. Priznate su kao “one koje mogu da sklapaju ugovore”, ali nisu ni države članice niti države posmatrači.

pročitajte još i: Država kontroliše rađanje i određuje frizure

Inače, od 195 zemalja 54 su u Africi, 48 u Aziji, 44 u Evropi, 33 u Latinskoj Americi i na Karibima, 14 u Okeaniji i 2 u Severnoj Americi. Takođe, izračunavanje broja zemalja je pitanje političkih, geografskih i društveno-ekonomskih prilika. Na listu spornih područja mogu se još dodati i Puerto Rico, Bermuda, Grenland, Zapadna Sahara, ali i Severna Irska, Škotska, Vels i Engleska. Jednako je zanimljiva i činjenica da u svetu postoje države koje imaju više od jednog glavnog grada.

Benin – Porto-Novo je glavni grad ove države, no Cotonou je sedište vlade.

Bolivija – Administrativno sedište je La Paz, dok su sudska i zakonodavna vlast u Sucreu.

Izrael – Davne 1950. godine Izrael je proglasio Jerusalim za glavni grad, međutim i dalje su glavni centri vlasti u Tel Avivu.

Malezija – Sve administrativne funkcije preselili su iz Kuala Lumpura u predgrađe Putrajaya, koje je smešteno 25 kilometara dalje.

Holandija –  Glavni grad je  Amsterdam, ali je sedište vlade i monarhije je u Hagu.

Nigerija – Glavni grad je službeno preseljen iz Lagosa u Abuju 1991. godine, a iako je od toga prošlo više od 20 godina, Lagos i sada ima mnogo službenih institucija.

Južna Afrika – država s tri glavna grada: Pretoria je administrativno sedište, Cape Town je sedište zakonodavne vlasti, dok je Bloemfontein sudsko sedište.

 

09/07/2021 16:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px