Koje životinje možete sresti van njihovih prirodnih staništa?

10/05/2023 16:32

Koje životinje možete sresti van njihovih prirodnih staništa?

Poznato je da je lav kralj Afrike, da je zemlja bivola Sjeverna Amerika, a da kenguri skakuću samo po Australiji. To su njihova prirodna staništa, i uvijek vezujemo ove vrste za područje sa kog dolaze. Naravno, postoje i izuzeci. Naime, neke životinje, kolonizovale su druge kontinente, na kojima ih ne možete ni zamisliti.

Kamile u Australiji

Iako kamile vezujemo za Afriku i Aziju, one se mogu vidjeti i u Australiji. Od 1822. godine, kada ih doveo Konrad Multe Brun u cilju istraživanje australijske pustinje, broj kamila u Australiji raste. Ova vrsta predstavlja prave štetočine za infrastrukturu Australije, a zabilježeni su i slučajevi u kojima su kamile upadale u kuće i pile vodu iz wc šolja.


Zebre u Teksasu

Na teritoriji jednog ranča u Teksasu, možete pronaći zebre. Nažalost, zebre u ovom slučaju predstavljaju isključivo lovinu. Ne postoji druga interakcija između ovih životinja i ljudi. Naime, porast zebri na ovom području bio bi vidljiviji, da ih lovci ne ubijaju, jer su zebre uspjele da se priviknu na klimu u Teksasu, koja je slična klimi njihovog prirodnog staništa.


Nilski konj u Kolumbiji

Pablo Eskobar je tokom osamdesetih godina izgradio zoološki vrt u dvorištu i udomio četiri nilska konja. Nakon Eskobarove smrti, vlasti nisu vratile životinje u njihovo prirodno stanište, jer su bile prevelike za povratak. Ostavljene i same, životinje su poslije nekog vremena, u potrazi za hranom, uspjele da pobjegnu. Danas se na teritoriji Kolumbije nalazi 16 nilskih konja, nasljednika Eskobarove četvorke.


Papagaji u San Francisku

Veliki broj papagaja, koji su nekad bili kućni ljubimci stanovnika San Franciska, može se videti u dijelu grada Telegraf Hil. Naime, nakon što su pobjegle vlasnicima, ove šarene ptičice, krase okolinu San Franciska, i predstavljaju pravu turističku atrakciju.


Crni panter u Engleskoj

Britanske vlasti nisu potvrdile postojanje crnog pantera na ulicama Engleske, iako svakodnevni brojni pozivi građana govore suprotno. Objašnjenje za ovaj slučaj može biti i akt o držanju divljih životinja, koji je stupio na snagu 1976. godine. Vrlo je moguće da su vlasnici divljih životinja (u ovom slučaju pantera), odlučili da ih puste, kako ne bi odgovarali pred zakonom.

10/05/2023 16:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px