Knjige koje svaki tinejdžer mora da pročita

18/08/2017 12:29

Knjige koje svaki tinejdžer mora da pročita

Čitanje knjiga, prema istraživanjima, pojačava memoriju. Zato, napravite pauzu od društvenih mreža i zavirite u sasvim novi svijet, daleko od onlajn okruženja. Donosimo vam listu knjiga koje svaki tinejdžer mora da pročita!

1. Ponos i predrasude, Džejn Ostin

Ova priča iz 19. vijeka pratu Elizabet Benet, samouvjerenu i nezavisnu mladu damu iz siromašne pporodice, koja lako osuđuje druge. Međutim, sve se mijenja kada upozna gospodina Darsija…

2. Veliki Getsbi, F.Skot Fizgerald

Ovaj roman, po kojem je snimljen i film sa Leonardom Dikaprijom, osvojio je brojne prestižne nagrade. Veliki Getsbi je priča o glamuru, ljubavi, luksuzu i laži, a smješten je u dvadesete godine prošlog vijeka.

3. Hari Poter

Iako ste možda i pogledali sve filmove, knjiga uvijek, ali uvijek, pobjeđuje sedmu umjetnost!

4. Mali princ, Antoan de Sent Egziperi

Knjiga koja je zaludjela cio svijet i koja se čita na svakih nekoliko godina, jer se svaki put shvata na drugačiji način.

5. Slika Dorijana Greja, Oskar Vajld

Knjiga koja je, kada je objavljena, naišla na prijezir, danas je jedna od najpopularnijih romana i uči nas da egoizam može i te kako da ubije.

6. Ubiti pticu rugalicu, Harper Li

Ova autorka je 1961. godine dobila i Pulicerovu nagradu za ovo djelo. Roman se bavi kontroverznim temama, kao što su rasizam, ravnopravnost polova, klasne razlike i silovanje.

7. Hiljadu i jedna noć, nepoznati autor

Priča o Šeherezadi koja je svake noći izmišljala novu priču, ne bi li spasla svoj život, jedno je od neprevaziđenih književnih djela svih vremena.

8. Mi djeca sa stanice Zoo, Kristijana F.

Istinita priča o paklu droge jedne njemačke tinedžerke pretočena u potresnu i poučnu knjigu.

9. Zločin i kazna, F. Dostojevski

Pisac vodi nas u svijet jednog ruskog studenta 19. vijeka. Ova knjiga proglašena je za jedno od najboljih književnih djela svih vremena, a o genijalnosti pisca govori i činjenica da je ideju za roman dobio po kratkoj vijesti koju je pročitao u novinama.

10. 1984. Džordž Orvel

Najpoznatiji distopijski roman svih vremena, koji je predvidio mnoge događaje u budućnosti.

18/08/2017 12:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px