Kako tijelo reaguje na ljubav?

26/10/2017 14:51

Kako tijelo reaguje na ljubav?

Ljudi uglavnom umiju da procjene kada je neko zaljubljen, a pored toga i naše tijelo reaguje na ovo osjećanje. U nastavku otkrijte čudne i zabavne reakcije tijela na ljubav.

Aktivnost mozga se promjeni

Zaljubljivanje aktivira čak 12 regija u mozgu, pa zato naučnici smatraju da “ljubav na prvi pogled” zaista postoji. Stoga, osoba može u nekog da se zaljubi nakon samo nekoliko sekundi pošto ga/je upozna.

Srce usporava

Ona stara izreka da nam srce stane kada smo zaljubljeni donekle je istinita. Naime, proces zaljubljivanja utiče na nivo hormona, smanjuje krvni pritisak i usporava srčani ritam.

Nesanica

Više studija pokazalo je da zaljubljene osobe izgube makar sat vremena sna dnevno. A krivac je naravno osoba u koju smo zajubljeni i o kojoj razmišljamo pred tonjenje u san.

Bol se umanjuje

Osjećaj zaljubljenosti utiče na iste nervne receptore na koje utiču i lijekovi protiv bolova.

Zaboravnost

Mozak u trenucima zaljubljenosti ispušta oksitocin (smatran i ljubavnim hormonom) koji utiče na memoriju.

Sve vam je slađe

U jednoj studiji dokazano je da osobe koje su zaljubljene imaju osjetljivije čulo ukusa i da im sve ima mnogo slađi ukus.

Manjak koncentracije

Naučno je dokazano da zaljubljenost utiče i na sposobnost fokusiranja i na koncentraciju.

Visoki tonovi

Kada pričaju sa osobama koje im se dopadaju, pripadnice ljepšeg pola imaju tendenciju da povisuju ton, tvrdi studija “Žurnala evolucionarne psihologije”.

Kosti postaju snažnije

Istraživači su našli vezu između srećno zaljubljenih parova i zdravlja njihovih kostiju. Naime, ovi parovi su vremenom razvili otpornije kosti.

26/10/2017 14:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px