Kako je izgledalo stvaranje svemira? (VIDEO)

29/01/2018 12:57

Kako je izgledalo stvaranje svemira? (VIDEO)

Nešto nevjerovatno desilo se prije oko 13,8 milijardi godina: sve u univerzumu je stvoreno iz male tačke energije. A kako je sve to izgledalo?

Što više “kopamo” po prošlosti, ona postaje manja, a kako je sve počelo, možemo da pretpostavljamo. Ipak, novo istraživanje ArXiv-a pokušalo je da nam približi “Veliki prasak”.

Kako je izgledao Veliki prasak?

Univerzum nam možda sada djeluje hladno i mračno, ali tamo i te kako ima svijetla. Ljudi mogu da vide dio toga, u vidu zvijezda na noćnom nebu, ali neka svijetla nevidljiva su ljudskom oku.

svjetlo koje ispunjava svemir zagrijeva ga u prosjeku za 2,7 stepeni iznad apsolutne nule, što je -270°C. U budućnosti, svemir će nastaviti da se širi, a predviđanja su da će se tom prilikom ohladiti za još 3 stepena.

Ipak, kada vratimo sat unazad, izgleda da smo mi stigli mnogo prije nego što se svemir zagrijao. U prošlosti, univerzum je bio manji, a svjetlo je bilo stisnuto u tom prostoru, pa je samim tim imalo veću frekvenciju i temperaturu.

Kako se univerzum širio tako se hladio. Kako tvrdi teorija Velikog praska, svemir je bio prepun svjetlosti, a u djeliću sekunde pošto se dogodio prasak, univerzum je bio na trilione puta manji od atoma. I bio je vreo, septilion (jedinica sa 24 nule) puta vreliji od centra Sunca…

Od malog i vrelog početka, širenjem, počeo je da se hladi i postaje svjetliji. Ipak, nije bilo zvijezda, samo djelići bez forme.

U nastavku pogledajte simulaciju kako je sve ovo izgledalo!

29/01/2018 12:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px