Jedini 10-ogodišnji izazovi koji su zaista bitni!

21/01/2019 12:24

Jedini 10-ogodišnji izazovi koji su zaista bitni!

Hit na društvenim mrežama, 10-godišnji izazovi ( #10YearChallenge) zahvatio je cio svijet. Ali dok uživamo da gledamo kako su naši prijatelji izgledali prije jedne decenije, zaboravljamo na ono što je zaista važno.

Dok je većinu ljudi zahvatila groznica 10-ogodišnjeg izazova, borci za očuvanje naše planete odlučili su da iskoriste ovu euforiju i upozore na ono što je zaista važno. Globalno otopljavanje, zagađenje planete, uništavanje prirodnih staništa životinja i izumiranje brojnih vrsta samo su neke od tema na koje su nas podsjetili borci za očuvanje planete.

U nastavku pogledajte kako ovaj surovi i realni izazov, kada je u pitanju naša planeta, izgleda.

Uništavanje šuma za 10 godina odnijelo je mnogo života životinjskih vrsta. Procjenjuje se da je za jednu deceniju uništeno preko 15 miliona hektara šuma širom svijeta.

Prema procjenama, led na Arktiku se topi za oko 12,8% na svakih deset godina.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

This is the truth about the #10YearChallenge. This is the Arctic 100 years ago vs Today. . . . #10yearschallenge #worldismelting #climatechange #greenpeace #nature #beauty #iceberg #peopelvsoil #environment #photo #photography

Објава коју дијели Greenpeace International (@greenpeace) дана

Na fotografiji iznad prikazano je kako traganje za zlatom utiče na rijeke u Gani. Naime, 75% rijeka u ovoj zemlji je zagađeno. A Gana nije jedina država na svijetu koja ima ovaj problem.

Svi se sjećate onog snimka izgladnjelog polarnog medvjeda. usljed globalnog otopljavanja gubimo sve viže životinjskih vrsta.

Velikog bijelog nosoroga smo već izgubili.

Uz to, Veliki koralni greben, koji osigurava život brojnim vrstama u moru, polako ali sigurno nestaje, usljed zagrijevanja okeana.

Da li ćemo se osvijestiti i ove fotografije za 10 godina nećemo gledati?

Foto: www.iflscience.com

21/01/2019 12:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px