Jedina država koja ima ministarstvo sreće!

29/12/2016 16:42

Jedina država koja ima ministarstvo sreće!

Svi težimo ka sreći. Želimo sreću kad tražimo posao, želimo da imamo srećnu porodicu, želimo da imamo sreće u ljubav. Sreća je svima cilj.

Međutim, u Butanu, državi u južnoj Aziji, sreća je posebno važna za stanovništvo i cjelokupno društvo, zbog čega ova država ima Ministarstvo sreće.

Kada se radi popis stanovništva, jedno od važnijih pitanja na koja stanovnici moraju da odgovore je – da li su srećni.

Kada je sproveden popis stanovništva 2015. hodine, 35 odsto ljudi u Butanu je odgovorilo da su “veoma srećni”, 47,9 odsto popisanih je “umjereno srećno”, dok je samo 8,8 odsto državljana Butana nesrećno, kako su se izjasnili.

Sreća je u Butanu jedan od glavnih prioriteta nacionalne politike, zbog čega je i osnovano Ministarstvo sreće, a kao indikator blagostanja u zemlji koristi se bruto nacionalna sreća – koncept koji postoji od 1972. godine, a koji je protivteža bruto domaćem proizvodu.

Vlada Butana je pronašla način na koji obezbjeđuje sreću stanovništvu – koji je, pored jedinstvenog sistema vrijednosti, pružanje prirode građanima. Zelenilo i zdravi ekosistemi su dio ljudskog zdravlja – zbog čega predstavljaju važan faktor za bruto nacionalne sreće u ovoj državi.

29/12/2016 16:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px