Jedan je večni grad

12/06/2021 20:33

Jedan je večni grad

Legenda kaže da su grad onovali braća Romul i Rem i to još 753. godine pre naše ere, a danas je glavni grad Italije. Rim broji 3,5 miliona stanovnika, a kada se saberu i okolna mesta ta brojka prelazi 6 miliona. Brojke još kažu i da se iz fontane Di Trevi izvuče oko dva miliona  evra u kovanicama, a taj novac koristi lokalna vlast za unapređenje grada. Zbog parica oko fontane je uvek dosta policajca.

Rim broji ioko 300 fontana i 900 crkvi, osnovan je na 7 brežuljaka, a vučica je maskota grada, jer se veruje da je odgajila osnivače Rima. Ovaj grad je 2014. godine posetilo preko 12 miliona turista. U Rimu živi 98,5 odsto Katolika, a Julije Cezar je uveo kalendar podeljen na 12 meseci.

možda vas zanima i: Najmanji grad i najveće ostrvo

Pre Rima, glavni grad Italije bio je Torino do 1870. godine, zatim Firenca i tek na kraju je ovaj koji jeste danas. U Rimu mačke mogu i imaju pravo da se slobodno šetaju i žive, jer ih štiti zakon koji kaže da tamo gde se rode, tamo mogu i da budu. Na kraju dana stari Rimljani su ljubili svoje žene, samo da bi proverili da li su pile vina tog dana.

Glavni grad Italije je jedna od destinacija koja je nezaobilazna i zaista “svi putevi vode u Rim”. Mnogi koji ga jednom posete uvek pronađu razlog za ponovni sustret sa ovim večnim gradom.

Zanimljivi podaci iz prošlosti

Borbe gladijatora bile su drugorazredna zabava, jer je Koloseum mogao da primi oko 50.000 ljudi. Za razliku od njega Cirkus Maksimus je imao mesta za 250.000 ljudi, a na njemu su se održavale trke kočija. Podaci kažu da je u starom Rimu prosečni životni vek bio oko 20 do 30 godina.

Rimsko carstvo bilo veliko, ali ne i najveće. Bilo je tek na 28. mestu po veličini. Najveće carstvo u istoriji bilo je Britansko castvo, a na drugom mestu bilo je Mongolsko. Rimljani su bile demokrate, skoro. Oni su proslavljani nacionalni praznik – “Saturnalia“. Tog dana robovi i gospodari bi menjali pozicije te bi se robovima pripremali raskošni banketi na kojima bi gospodari služili.

pročitajte još i: Pariz – grad svetlosti

Građani antičkog Rima bili su mnogobožci, te su imali i boginju kanalizacije, boga toaleta i boga fekalija. U skladu sa verovanjima, njihovi toaleti onda i nisu bili gadni. Oni su praktikovali da na veliku nuždu idu u grupama. Nakon što obave šta imaju delili su štapove sa sunđerom na vrhu koje su koristili umesto toalet papira.

Još jedna od manje lepih stvari je i losion za telo od znoja gladijatora. Navodno su se žene mazale ovim znojem kako bi bile lepše i kako bi im koža bila mekša. Smatralo se da je znoj gladijatora afrodizijak, a njihova krv je, navodno mogla da izleči epilepsiju, te su je Rimljani pili.  Rimljani su prve hrišćane smatrali kanibalima, jer “jedu” telo Hrista i “piju” njegovu krv.

 

12/06/2021 20:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px