Istorija Dana zaljubljenosti: Legende i mitovi

14/02/2017 13:13

Istorija Dana zaljubljenosti: Legende i mitovi

Među “najpopularnijim” praznicima na svijetu svakako je Dan zaljubljenih koji obilježava veliki broj ljudi širom svijeta. Ali kako je on nastao?

Svakog 14. februara uruči se najviše poklona u godini, a dan kada se slavi ljubav na globalnom nivou podrazumijeva i veliki broj čestitki, cvijeća, čokolada, nakita…

Međutim, kroz istoriju ovaj datum nije uvijek isto značio – Dan zaljubljenih kako se danas slavi i ono što danas predstavlja – vremenom je nastajao, dok je korijen ove proslave daleko u istoriji.

Istorija Dana zaljubljenih

Dan svetog Valentina ili Dan zaljubljenih vezuje se za vrijeme prije početka hrišćanstva, a iako danas predstavlja veličanje ljubavi – u to vrijeme uključivao je kažnjavanje i nasilje.

U starom Rimu se 13, 14. i 16. februara obilježavao praznik plodnosti “Luperkalija” – zbog čega se upravo ovaj praznik smatra pretečom današnjeg praznika ljubavi.

Sveti Valentin

Za vrijeme cara Klaudija u Rimu je živio sveštenik/biskup po imenu Valentin. Za njegov život vezane su mnoge legende, prema kojima je on mučen i uhapšen jer je pomagao zatvorenicima, a dok je bio u zatvoru svog tamničara je prekrstio u hrišćanina, a njegovu ćerku izliječio od sljepila. Navodno, on se i zaljubio u ćerku svog tamničara kojoj je slao poruke sa potpisom “od tvog Valentina” (From your Valentine).

Ipak – smatra se da ova priča nije istinita, ali postoji još jedna priča prema kojoj je car Klaudije zabranio mladićima u državi da se žene i imaju porodice jer je htio od njih da napravi vojnike, a kako bi bili što bolji u tome – smatrao je da ne bi trebalo da imaju ženu i porodicu. Međutim, Valentin je krišom vjenčavao ljude, zbog čega je bio uhapšen. Sveti Valentin se slavi 14. februara jer se vjeruje da je upravo tada i preminuo (što je prema istorijskim činjenicama – malo vjerovatno, ali u to se vjeruje).

Prva poruka za Dan zaljubljenih

Prva dokumentovana poruka za Dan zaljubljenih poslata je 1415. godine, a nju je poslao vojvoda od Orleansa iz Francuske svojoj dragoj kada je bio zatočen u Londonskoj kuli.

ljubavna poruka

U Velikoj Britaniji slanje ljubavnih poruka postaje veoma popularno sredinom 18. vijeka, a upravo se ove poruke smatraju pretečom današnjih čestitki za Dan zaljubljenih. Prve poruke su bile napravljene od čipke i papira, a ubrzo je objavljena i zbirka rima i poruka pod nazivom “Pisac za mladiće za svetog Valentina”.

Već početkom 19. vijeka ljubavna pisma i čestitke za Dan zaljubljenih postaju toliko popularne da su počele da se otvaraju i fabrike za njihovu masovnu proizvodnju kako u Velikoj Britaniji, tako ubrzo i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Oko milijardu čestitki je poslato 2010. godine za Dan zaljubljenih, čime je ovaj praznik došao na drugo mjesto po broju poslatih čestitki širom svijeta – odmah poslije Božića, koji i dalje drži ovaj rekord.

14/02/2017 13:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px