Inspirativne novogodišnje odluke koje morate donijeti

24/11/2017 14:39

Inspirativne novogodišnje odluke koje morate donijeti

Idite korak dalje od odluke da ćete smršati i krenuti u teretanu i neka odluke naredne godine budu zabavne, edukativne i inspirativne.

Nova godina je iza ćoška, a kao i većina nas, svaki put 31. decembra, donosimo odluke da ćemo se promijeniti, izgubiti višak kilograma, zaboraviti na stare ljubavi… Pa ipak, postoji toliko malih promjena koje možemo unijeti u naš život, da se osjećamo poletnije i pozitivnije.

U nastavku otkrijte na koji način možete da promijenite sebe, a neka vam neki od ovih savjeta budu odlična inpiracija za novogodišnje odluke i promjene.

Pročitajte jednu knjigu svaki mjesec

Između posla, društvenih mreža i onlajn aktivnosti, sigurno osjećate da cio dan nešto čitate. Međutim, čitanje romana mijenja vaš mozak, poboljšava memoriju i aktivnost mozga i do nekoliko dana nakon što ste pročitali knjigu. Ne dozvolite da vam čitanje članaka na Internetu zamijene dobre, stare knjige. Za maksimalnu aktivnost mozga, izdvojte svaki dan vrijeme i pročitajte nekoliko stranica romana.

Volontirajte

Iako se većina nas sjeti da bude humana uoči novogodišnjih i božićnih praznika, učlanite se u neki humanitarni centar i budite aktivni cijele godine. Ne samo što ćete uraditi dobro djelo, nego ćete se bolje osjećati nakon toga.

Pogledajte novi dokumentarac svaki mjesec

Pored programa na televizijskim kanalima, danas dokumentarne filmove možemo da nađemo i na Internetu. Izaberite žanr, bilo da je u pitanju istorijski dokumentarni film, putopis ili pak dokumentarac o životinjama i svaki mjesec pogledajte makar jedan. Naučićete nešto novo, opustićete se i zaboraviti na probleme.

Uradite nešto što vas plaši

Napravite spisak stvari koje vas zastrašuju, poput pričanja u javnosti, skakanja padobranom, držanje pauka ili slanja SMS poruke simpatiji. Izaberite jednu od ovih stavki i pronađite način da to uradite. Naravno, neka način na koji ćete se izboriti sa strahom bude siguran po vas i okolinu. Svaki put kada se budete suočili sa svojim strahom, bićete samopouzdaniji i uspostavićete veću kontrolu nad svojim životom.

Svaki dan na društvene mreže okačite nešto lijepo

Bilo da je u pitanju fotografija, citat ili pjesma, svoju pozitivnu energiju proširite i na prijatelje na društvenim mrežama. Uz to što ćete nekom sigurno uljepšati dan, možda ćete nekom pružiti i preko potrebnu inspiraciju.

Uspostavite režim spavanja

Dovoljno sna je najbolji način da ostanete zdravi, produktivni i pozitivni. Donesite konačno tu odluku da ćete svaki dan ići na spavanje u približno isto vrijeme i toga se pridržavajte.

Ugađajte sebi

Uvijek nađite vremena da ugodite sebi. Bilo da je u pitanju kupka, lakiranje noktiju ili kupovina nekog komada odjeće, važno je da ovime nahranite svoju dušu.

Slavite nešto svaki mjesec

Znate li da 1. januar nije samo dan nakon Nove godine, već i Nacionalni dan mamurluka? Pogledajte na Internetu šta se kada slavi, jer je svjetski kalendar prepun zabavnih praznika i svaki mjesec proslavite nešto.

Nasmijte se strancu

Jedan čovjek, koji je počinio samoubistvo skočivši sa Golden Gejta napisao je oproštajnu poruku: “Idem na most. Ako mi se jedna osoba nasmiješi na putu do tamo, neću skočiti.” Ovo samo pokazuje koliku moć imaju mali ljubazni znakovi pažnje.

Pišite dnevnik zahvalnosti

Svaki dan napišite na čemu ste zahvalni. Ovo će vam dati potrebnu instant infuziju pozitivne energije za cio dan, a iščitavanje spiska kasnije biće vam samo podsjetnik koliko ste srećni, kada vidite na čemu ste sve zahvalni.

Pauza od tehnologije

Svaki dan, makar na sat vremena se isključite iz svakog vida tehnološkog svijeta. nemojte paliti kompjuter, isključite mobilni telefon, televizor i radio. Uživajte u tim trenucima mira i samoće. Ukoliko vam ovo teško padne dok ste kod kuće, tih sat vremena iskoristite i prošetajte u prirodi. Pored toga što će ovo prijati vašem umu, bolje ćete spavati i osjećaćete se poletnije.

Štedite

Iako ovo zvuči kao nemoguća misija, pokušajte da malo uštedite. Svake nedjelje određenu sumu ostavite sa strane i svakog mjeseca od tog novca kupite neku sitnicu koju ste oduvijek željeli ili obradujte nekog.

24/11/2017 14:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px