Hrana koja smrdi i u kojoj se uživa

03/08/2021 17:31

Hrana koja smrdi i u kojoj se uživa

Postoje vrste hrane u kojima bi rado uživali, ali mnogo smrde pa ih većina izbegava. Na toj listi je i beli luk, koji najblaže rečeno, miriše odbojno, i nakon kojeg mnogi misli da moraju i da se okupaju. Međutim, to su zdrave namirnice i ne bi ih trebalo izbegavati. U nastavku vam predstavljamo one čiji je miris sličan onom iz kanalizacije, recimo. 

Nato je japanski specijalitet, a radi se o fermentisanoj soji. Zrna soje su povezana lepljivom masom koja liči na sir koji se razvlači. Ovaj specijalitet smrdi kao stare iznošene čarape. Iako mnogo smrdi, Japanci uživaju u natu, a vrlo je popularno jelo za doručak i užinu među đacima.

saznajte i koje Voće je kao nacionalno blago

Durijan je plod stabla durio koje je bodljikavo sa spoljne strane, a kremasto unutra. Ovo voće jako smrdi, pa je zabranjeno da se unese u hotel ili avion širom jugoistočne Azije. Njegov miris je kao kombinacija trulog luka, terpentina i kanalizacije. Iako smrdljivo voće prava je poslastica pa ga u Aziji dodaju u sve: od palačinki do sosa za testeninu.

Surströming je švedska konzervirana riba koja miriše kao pokvarena jaja. Smrad je toliko jak da Šveđani retko u svojoj kući otvaraju konzerve sa tom ribom i nikada bez zaštitnih rukavica. Surströming se najčešće stavlja u sendviče, odnosno meša se s maslacem, lukom, kiselom pavlakom i krompirom.

možda vas zanima i Kako izgleda ishrana po bioritmu?

Hakarl isto dolazi sa severa Evrope i to je islandsko tradicionalno jelo. Naime, radi se o fermentisanom i sušenom meso grenlandskog morskog psa. U svežem obliku to meso je otrovno za čoveka, pa ga zato pripremaju više meseci. Tokom tog procesa priprema toksini se neutralizuju. Tvrde da je ukus mesa vrlo blag, ali miriše na amonijak. Tačnije kao sredstvo za ribanje wc šolja.

Gorki grašak ili Petai je jedan od najsmrdljivih povrća iz te porodice. Ova biljka inače ispušta miris nalik prdežu. Oni koji su ga probali tvrde da je i ukus vrlo sličan mirisu, ali opet, svrstava se u specijalitete. Takođe, smatra se vrlo zdravim povrćem, koje se redovno konzumira u jugoistočnoj Aziji. tamo ga dinstaju sa malo ulja i drugim povrćem i služi se uz pirinač.

03/08/2021 17:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px